Annons
Innehåll från NorrmejerierAnnons

Kvinnan bakom den älskade osten

Västerbottensost lagras i minst 14 månader för att uppnå sin unika smak.
Västerbottensost lagras i minst 14 månader för att uppnå sin unika smak.Foto:Erik Hillbom

Västerbottensost® har varit en del av svensk tradition i snart 150 år och nyligen utnämndes osten till Sveriges bäst omtalade. Det har vi Ulrika Eleonora att tacka för. Men stämmer det att receptet fortfarande är en olöst gåta?

När Ulrika Eleonora Lindström var i 30-årsåldern ärvde hon 500 riksdaler som hon investerade i en mejeriutbildning vid Degeberga i Västergötland. Några år senare tog hon med sig sin nyvunna kunskap till Gammelbyns mejeri i Burträsk och redan efter tre år tog hon över ansvaret som en erkänt skicklig mejerska.

Ingen vet helt säkert vad som hände den dagen 1872 när Västerbottensost blev till. Enligt sägnen var det distraktionen av en uppvaktande mjölkdräng som gjorde att hon missade att passa ostkaret så att elden falnade och fick tändas på nytt flera gånger. Osten ansågs först misslyckad men tiderna var knappa och osten lades på hyllorna i lagret. När den senare provsmakades upptäcktes den unika smaken.

Om det var en mjölkdräng som fick Ulrika Eleonora att frångå receptet eller inte kan vi bara sia om. Men det vi vet, är att hon noga dokumenterade den nya kunskapen och skänkte den till eftervärlden med sitt berömda och väl bevarade recept som än idag ligger till grund för tillverkningen av Västerbottensost. Ett recept som innebär att Västerbottensost har kunnat gå i arv från mejerska till mejerska, från ostmästare till ostmästare och skänkt glädje till generationer av ostälskare.

Så ägna Ulrika Eleonora en tanke nästa gång du njuter av den älskade och unika osten från det lilla mejeriet i Burträsk.

Om Västerbottenost: 

Västerbottensost® är en vällagrad hårdost som har tillverkats av mjölk från trakterna runt Burträsk sedan 1872. När svenska folket listar de varumärken som de hört mest positivt om i svensk dagligvaruhandel 2019 så placerar sig Västerbottensost® på en stolt första plats. Besök gärna Vasterbottensost.com om du vill veta mer om den mytomspunna osten. 

 

Mer från Norrmejerier

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norrmejerier och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?