1515
Innehåll från NordkapAnnons

Så kan fastighetsbolag spara tid och pengar

Rikard Hjelm och Malin Sundberg, Nordkap.
Rikard Hjelm och Malin Sundberg, Nordkap.

Många fastighetsbolag hanterar idag komplex finansiering med daterade lösningar som innebär större risker, minskad effektivitet och onödigt höga kostnader. Nordkaps Treasury Management System (TMS) är anpassat efter fastighetsbranschen och hjälper bolag att automatisera och strukturera sina processer. Detta ger möjlighet att fatta välgrundade beslut – och skapar möjlighet att göra bättre affärer. 

Trots en allt mer utbredd digitalisering jobbar många inom fastighetsbranschen fortfarande i kalkylblad som Excel. Det kan innefatta att manuellt lägga in siffror och hämta information för att exempelvis göra kvartalsrapporteringar och årsredovisningar. En sådan manuell process är ofta personberoende och kan innebära en operationell risk. Nordkaps Treasury Management System digitaliserar fastighetsbolags processer och siffror och gör dem tillgängliga för alla som behöver åtkomst. Lösningen minimerar den manuella handpåläggningen och minskar risken att rapportera fel siffror med drygt 30 procent. Samtidigt kan Nordkaps TMS ge upp till 15 procent i tidsbesparing och möjliggör 1 procent besparing på den totala räntekostnaden. 

– Man får en total överblick och kan spara mycket tid. Det blir en kontinuitet och man får korrekt data för bokföring och finansiella beslut. I vårt system kan CFO, Treasurer, Controller, Audit och Accounting jobba i samma lösning och på så sätt blir det inte diskrepans, säger Malin Sundberg, Head of Customer Relations på Nordkap. 

75 procent av de stora fastighetsbolagen

TMS används för flera olika syften: att förvalta och utveckla sin befintliga låneportfölj, rapportera finansiella siffror till ledning och styrelse, likviditetsplanera och hantera kortfristiga lån och placeringar, samt för att hantera och få översyn av ränterisker och andra finansiella risker som exempelvis kapitalrisk. Nordkaps TMS är anpassat för fastighetsbranschen. Bland bolagets kunder finns 75 procent av de stora noterade fastighetsbolagen, men även mindre bolag kan och bör arbeta med sin finansiering på ett bättre sätt, vilket Nordkap TMS hjälper dem med.

– Vårt TMS är helt fokuserat på fastighetsbranschen. Vi hjälper fastighetsbolag att förstå och administrera sin skuldportfölj, vilket kan leda till bättre affärer, säger Rikard Hjelm, CEO på Nordkap.

– Mindre bolag har ofta färre nollor i skulden och inte musklerna för att handla upp finansiering. Genom att använda vårt TMS blir arbetet mer effektivt, man får stöd och funktioner för analys. Exempelvis kan man se om man har en för stor risk och behöver räntesäkra sig. Vårt TMS har även lösningar som många andra inte har, som möjligheten att koppla ihop bolagets skuld med fastighets- och pantbrevsdata vilket ger en tydlig överblick, fortsätter Malin Sundberg.

Funktionerna som behövs

Nordkaps TMS är moln- och modulbaserat vilket innebär att man kan välja ut de funktioner man behöver och sedan lägga till funktionalitet när behovet uppstår. Detta särskiljer lösningen från andra TMS. Nordkap är inte allt för alla, utan innehåller precis det fastighetsbolag behöver utan onödiga funktioner som fördyrar och försvårar användandet.

– I vår lösning har man bland annat tillgång både till aktuell och historisk marknadsdata vilket är ett baskrav hos våra kunder. Man får en uppdaterad nulägesbild och genom att processerna blir automatiserade och digitala så blir man kvitt repetitiva och manuella uppdateringar av siffror, förklarar Malin Sundberg. 

”Siktar på branschstandard i Europa” 

Nordkaps långsiktiga vision är att skapa ett större finansiellt ekosystem och förändra hur fastighetsbolag arbetar med finansiering. I byggandet av det nya ekosystemet ingår just nu ytterligare en finansiell process, upphandling av lån, som är en annan del av arbetet med bolags finansiering.

Nordkaps Treasury Management system säljs i Sverige, Finland och Norge, men bolaget är i kraftig tillväxt. För tillfället sker en expansion till ytterligare en marknad, Storbritannien.

– Vi kommer börja i Storbritannien och ser en stor potential i den marknaden, men målet är att bli branschstandard för fastighetsbolag i hela Europa. När ett fastighetsbolag trycker på knappen för kvartalsrapporteringen ska den komma från Nordkap, avslutar Rikard Hjelm.

Läs mer om Nordkap. 

Om Nordkap

* Nordkap AB startår 2011

* Kunder i Sverige, Norge, Finland samt på gång i UK

* 25 anställda ska bli 30 under 2021

 

Mer från Nordkap

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordkap och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?