1515
Innehåll från Nordic Climate GroupAnnons

Nordic Climate Group skapar en mer hållbar livsmedelsindustri

I en samtid där frågan om hållbarhet blir allt mer väsentlig behöver flera arbetsområden ses över. Ett exempel på det är livsmedelsbutikers kyl- och frysanläggningar – där en optimerad nyinstallation både sparar pengar och gör gott för miljön och klimatet. Det berättar Marcus Lindqvist, vd på LL:s Kylteknik som i dag är en del av Nordic Climate Group.

– Vi ser över din livsmedelskyla ur flera aspekter. På ett ekonomiskt, miljöanpassat och hållbart sätt.

Under våren 2021 skapades Nordic Climate Group av lokala kylentreprenörer i hela landet. Gemensamt för alla involverade företag är deras ständiga strävan att arbeta så hållbart som möjligt inom kylinstallationer inklusive energieffektivisering och värmeåtervinning. Målgrupperna är primärt livsmedelsbutiker, industrin och fastigheter.

LL:s Kylteknik är en del av Nordic Climate Group och har med sin bas i Kristianstad butikskylar som sitt största fokusområde. Marcus Lindqvist, vd, berättar att en ny kyl- och frysanläggning försörjer sin butik med värme merparten av året – något som innebär att man vid rätt projektering inte behöver köpa fjärrvärme, gas eller el utan helt klarar sig på värmen som kyl- och frysanläggning producerar. Detta kan variera var man befinner sig lokalt i landet. 

– Det viktigaste och roligaste i vårt arbete är omställningen i en befintlig butik där vi dimensionerar nya anläggningar och sparar stora pengar på driftkostnaden. De flesta butiksansvariga blir chockade när de ser besparingen som görs på drift och värme, förklarar han.

– Många är tveksamma till om de ska installera värmeåtervinning. Men det visar sig snabbt att det återbetalar tillbaka på bara något år - bara genom att ta tillvara på egenproducerad värme istället för att köpa in det. Kylan alstrar värme och spillvärmen, som annars skickas utomhus, kan nyttjas till både värme och varmvatten. När man tar till vara på det som redan finns gör man ju gott för allra främst miljön, och sparar även pengar till verksamheten.

Lars Inge Melin är handlare på ICA Maxi i Karlskrona och berättar att de tidigare kunde göra av sig med så mycket som tre miljoner kWh per år. Därför valde de att se över sina alternativ och tog hjälp av LL:s Kylteknik.

– I dag så har vi hamnat på cirka 2,3 miljoner kWh istället, och då har vi samtidigt även ökat vår kylkapacitet. Det är det här som gäller för framtiden: att vidta åtgärder och bli mer energieffektiv.

– Vi har ju långa öppettider och gör av med mycket energi, så det är fantastiskt att kunna spara så mycket som vi gör nu.

En grönare framtid

Butiker kan snabbt sänka sin förbrukning på detta vis, och vinningen är stor ur flera aspekter. I dag väljer många att köpa in sin energi, något som inte är lika positivt, berättar Marcus Lindqvist.

– Säg att en butik köper in 150 kilo kWh; var kommer allt det ifrån? Det vet man inte. Genom att låta kylmaskinen producera betalar du mindre och det blir en väsentlig besparing på miljön när det inte produceras 150 kilo kWh när det inte behövs. 

För LL:s Kylteknik och Nordic Climate Groups del vill de komma bort från de fossila, och inom loppet av tio-femton år tror Marcus Lindqvist att alla butiker har naturliga köldmedel, såsom koldioxid, och nyttjar all värme som produceras. 

– Man får verkligen hoppas att alla kör hela kitet: till exempel solceller och överlag riktigt grön energi.

Ständigt i utveckling

Tekniken tillsammans med ny applikationer utvecklas varje dag, och för att hela Nordic Climate Group ska hålla sig ajour utbildas alla tekniker kontinuerligt i den egna skolan NCG Academy. Detta för att säkerställa att det som levereras dels är med i tiden – och med hög kvalitet. 

Butikskyla är ett område som ständigt är under utveckling, och hela tiden tillkommer nya kompressorer och ny teknologi. Nordic Climate Groups vision om att alltid vara i framkanten av utvecklingen och driva denna behöver alltså alltid vara på tå för att fortsätta vara marknadsledande. 

– Man vill alltid sänka kostnader och få ut så mycket kyl- och värmeeffekter som möjligt. Vi är nyfikna och tittar hela tiden på olika lösningar för att ständigt utvecklas, och applicera det hos andra kunder, säger Marcus Lindqvist och avslutar:

– Det finns mycket annan livsmedelsindustri med kyl- och fryslager där man kan göra samma saker. Våra lösningar gynnar all sorts livsmedelskyla. Vi vill framförallt sprida kunskapen - överallt där kyla produceras kan värme återvinnas.

Läs mer om Nordic Climate Group här 

 

Mer från Nordic Climate Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordic Climate Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?