1515
Annons
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Tipsen som kan rädda ditt företag om du blir sjuk

Som egen företagare har du en nyckelposition i ditt företag men vem fattar besluten om du själv inte kan? Private Bankings affärsjurist Sandra Svanström ger goda råd om hur du kan skydda både bolaget och dig själv om du blir långvarigt sjuk.

Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande här. 

Sommaren står för dörren och kanske är det ett bra tillfälle att se över vilka juridiska skydd som finns om du som företagare drabbas av långvarig sjukdom. Här följer några praktiska råd för hur du kan planera så att företaget kan drivas som vanligt. 

1. Säkerställ vem som kan fatta beslut 

För att bolagets verksamhet ska kunna fortgå på bästa sätt krävs att det finns någon som är behörig att fatta nödvändiga beslut när du själv inte kan. VD har rätt att företräda bolaget och teckna dess firma när det handlar om den löpande förvaltningen. Därutöver är det styrelsen som har huvudansvaret för detta.

Om du är ensam styrelseledamot i ditt bolag måste det finnas en suppleant som kan träda in i ditt ställe. Utöver en suppleant kan du ha en särskild firmatecknare som tecknar bolagets firma. Denna person företräder bolaget och kan exempelvis skriva under avtal på samma sätt som styrelseledamoten.

Sandra Svanström, affärsjurist i Nordea Private Banking.
Sandra Svanström, affärsjurist i Nordea Private Banking.

Om ni är flera i styrelsen kan oftast övriga styrelsemedlemmar fortsätta verksamheten tills vidare. Det kan dock bli problem om ni bara är två delägare, tillika styrelseledamöter, som tecknar styrelsen gemensamt. 

Se över informationen hos Bolagsverket avseende bolagets företrädare och firmatecknare, så att du känner dig trygg med de uppgifter som anges där.  

2. Se till att någon kan företräda dig på bolagsstämman

Det finns en särskild fullmakt som ger en annan person rätt att delta vid bolagsstämman och utöva din rösträtt, om du själv är frånvarande. Enligt reglerna i aktiebolagslagen ska en sådan fullmakt utformas på visst sätt och den gäller högst ett år från utfärdandet. Fullmakten ska alltså uppdateras årligen för att du ska ha ett stående skydd vid akut eller långvarig sjukdom.

3. Läs igenom befintligt aktieägaravtal

Är ni flera delägare finns det oftast ett aktieägaravtal i grunden som vanligen berör möjligheten till inlösen av aktier vid en delägares sjukdom. En sådan klausul kan vara allmänt skriven, men i de bästa av världar är den redan från början försedd med tydliga villkor för att undvika konflikter längre fram.  Den kan exempelvis ange att delägarens arbetsförmåga ska vara nedsatt med minst X procent enligt beslut från Försäkringskassan, samt att arbetsoförmågan ska bestå under en sammanhängande period om X månader. 

4. Planera för kunskapsöverföring 

Vid långvarig sjukdom finns det alltid en risk att bolaget tappar mycket av den kunskap och kännedom om rutiner och processer du som ägare har byggt upp. Vet exempelvis ledningsgruppen hur du som ägare vill att bolaget ska hanteras om du blir sjuk? Om inte, våga lyfta frågan och sätt upp en plan tillsammans. 

5. Om din sjukdom tar över mer och mer…

Om din sjukdom består och det kommer till en punkt där du inte längre kan driva bolaget vidare behöver du hjälp att överlåta, alternativt sälja eller avveckla bolaget, samt dela ut de tillgångar som finns. Inför en sådan process bör du ta kontakt med en jurist för vägledning. Om det finns någon annan inom familjen som är intresserad av att ta över företaget är det givetvis en lösning som är viktig att beakta här och helst även planera för i god tid. 

Ta reda på mer om hur Nordea Private Banking kan stötta dig när du vill göra förändringar i ditt företag. 

 

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?