1515
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Så investerar du i startups

Måns Nordblad, affärsjurist på Nordea Private Banking.
Måns Nordblad, affärsjurist på Nordea Private Banking.

Allt fler investerar i dag i startups och andra onoterade bolag. Det innebär en annan typ av utmaningar och frågeställningar än om du investerar i noterade bolag. Nordea Private Bankings affärsjurist Måns Nordblad ger några goda råd till dig som går i investeringstankar.

Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande 

Det har på senare år blivit vanligt att investera i onoterade bolag och startups, Allt fler privatpersoner, affärsänglar och institutioner ger sig in på marknaden – i hopp om att göra en bra affär. Ofta finns en önskan om att vara med i ett tidigt skede av en uppstart, vilket förstås kan innebära både hög potential och hög risk. En stor utmaning i dessa investeringar är att tillgången till information och likviditet i det onoterade bolaget ofta är begränsad. 

– Det är svårt att bedöma vad som är ett bra framtidsbolag. Därför är strategin och processen av största vikt. Precis som med andra investeringar är diversifiering viktigt och vilka personer du investerar i. Någonstans placerar du ju dina pengar i en idé. Om företrädare för bolaget inte kan presentera sin idé på ett enkelt sätt eller har koll på siffrorna så är det en tydlig varningsklocka, säger Måns Nordblad. 

Privat eller i bolag? 

En viktig och vanlig fråga är också hur du ska ha ditt ägande – privat eller i bolagsform. Frågar du en affärsjurist som Måns Nordblad så blir svaret troligen ”det beror på”. I alla fall initialt. Varje situation är nämligen unik och det gå inte att svara generellt på frågan. Men det finns några saker som är bra att fundera över.  

– Bland annat är det viktigt att tänka på hur aktiv du kommer att vara i det bolag du investerar i. Det är också värt att fundera över vilken långsiktig plan och vilket syfte du har med investeringen, säger Måns Nordblad.  

– Om du tänker dig att över tid gå in i ett flertal onoterade bolag kan det vara fördelaktigt att göra det i bolagsform, eftersom du då kan investera i nya bolag med ”oskattade pengar”. En försäljning av onoterade aktier är nämligen i princip skattefri om de ägs i bolagsform. På så vis kan du med tiden få större utväxling på ditt ursprungligt satsade kapital. Å andra sidan är en förlust inte avdragsgill. 

Man ska dock komma ihåg att det innebär en del administrativt arbete med årsredovisning med mera, om man gör investeringarna inom ramen för sitt bolag. 

– Om du däremot gör någon enstaka investering här och där kan privat ägande vara att föredra eftersom det är relativt enkelt. En vinst beskattas normalt med 25 procent och till skillnad från ägande i bolag är en förlust avdragsgill.

Vad gäller om bolaget noteras? 

Det är inte helt ovanligt att en startup eller ett framgångsrikt bolag noteras på en marknadsplats, till exempel Stockholmsbörsen. 

– Vid en notering upphör en aktie som ägs i bolagsform att vara skattefri och vinsten beskattas istället med bolagsskatt. För att uppnå en jämbördig beskattning får aktien då ett nytt anskaffningsvärde som är lika med emissionskursen. 

Om du äger aktien privat kommer en kapitalvinst på aktien efter notering att beskattas med 30 procent istället för 25 eller 20–55 procent. 

– I samband med noteringen kan du även överväga om det finns förutsättningar att istället äga andelarna via ett ”skatteskal”, till exempel en kapitalförsäkring, där innehavet beskattas med en årlig avkastningsskatt. För privatpersoner kan även ett investeringssparkonto, ISK, vara ett alternativ, säger Måns Nordblad.  

Så kan du få hjälp att utveckla din förmögenhet 

 

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?