1515
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Så förhåller du dig till börsen efter uppgången

Martin Björsell, aktieexpert på Nordea Wealth Management.
Martin Björsell, aktieexpert på Nordea Wealth Management.

Börsen har haft en osannolikt stark utveckling under det senaste året. Men kommer de ljusa tiderna att fortsätta eller blir det en baksmälla? Nordeas aktieexpert Martin Björsell ger sin syn på aktiemarknaden och på vad som kommer att driva utvecklingen framöver.

Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande  

2020 kommer säkerligen att gå till historien som ett av de märkligare börsåren genom tiderna. Efter de kraftiga rasen återhämtade sig aktiemarknaden snabbt och i april i år hade börsen en av sina bästa månader på decennier. Och börsuppgången har bara fortsatt under sommaren. 

– Den starka återhämtningen beror på en kombination av finanspolitiska stimulansåtgärder och centralbankspolitiken. Samtidigt har vaccinutrullningen möjliggjort en gradvis återöppning av samhället. Initialt var återhämtningen både snabbare och starkare än vad analytikerkollektivet vågat hoppas på men under sensommaren har den kommit av sig, delvis i spåren av att smittspridningen tagit ny fart, konstaterar Martin Björsell, aktieexpert på Nordea Wealth Management. 

Några orosmoln 

Samtidigt oroar sig en del för att aktiemarknaden är på väg att bli överhettad. Kommer ett fall efter uppgången? 

– Precis som vi hoppats och förutspått har vinstutvecklingen i det andra kvartalet varit positv och kvartalsrapporterna har varit stödjande för såväl vinstprognoser som aktiekurser. Även om räntorna gick upp något under årets inledning är de fortsatt låga ur ett historiskt perspektiv. Det gör att vi har all anledning att tro på en fortsatt positiv utveckling på aktiemarknaden, säger Martin Björsell. 

Men det har ändå tillkommit några orosmoln för marknaden att ta hänsyn till. Framför allt den stigande inflationen och risken för högre räntor men även utsikterna för om och när den amerikanska centralbanken kan komma att påbörja en neddragning av  de omfattande obligationsköpen. 

– Den starka utvecklingen på börsen i kombination den tilltagande optimismen gör marknaden mer känslig för eventuella negativa nyheter. De flesta är positiva, vilket gör att det kan krävas ganska lite för att utlösa oro med börsfall som följd – något som jag i dagsläget skulle se som köplägen. Med rapportperioden för det andra kvartalet bakom oss kommer börsutvecklingen framöver sannolikt att präglas av diskussioner om räntor och vad den amerikanska centralbanken ska göra. Till det kan läggas risken för nya restriktioner i spåren av delta-variantens utbredning, med komponentbrist och svagare återhämtning som följd. 

Risker och möjligheter 

I takt med uppgångarna under det senaste året har svenskarnas intresse för aktier ökat rejält. Så även riskviljan. Hur ska den som har ett stort kapital efter den goda börsutvecklingen tänka? 

– Det är alltid klokt att löpande se över sina investeringar. Med hjälp av börsuppgången har sannolikt aktieandelen i de flesta portföljer ökat. Därmed kan fördelningen mellan olika tillgångsklasser och portföljinnehav ha ändrats ganska markant. 

En fråga man då ska ställa sig är om portföljen fortfarande har rätt riskprofil, särskilt om börsutvecklingen fortsätter. 

– En slagig marknad innebär större risker. Därför kan det vara klokt att se över sin portfölj och kanske dra ned risknivån något.   

Men med volatiliteten kommer som sagt också investeringsmöjligheter, menar Martin Björsell. 

– I ett läge som vi ser nu, med prisökningar genom stora delar av värdekedjan, ser vi anledning att titta på bolagens möjlighet att försvara sina vinster. Bolag som har en historik av att kunna höja sina priser borde också ha bra förutsättningar att motverka kostnadsökningar utan att tappa försäljningsvolymer eller marknadsandelar. Det gör att vi i det korta perspektivet söker exponering mot bolag med dessa kvalitetsegenskaper, bolag som också borde kunna klara sig relativt väl om marknadsturbulensen tilltar.

– Vi såg redan i början på året att rörelserna kan vara ganska stora på kort tid, så för den aktive placeraren kan det dyka upp intressanta möjligheter även här, säger Martin Björsell.

Under de senaste månaderna har smittspridning återigen ökat med nya restriktioner som följd, främst i delar av världen där vaccinationen inte är så långt gången. 

– Det har också fått långräntorna att återigen komma tillbaka och bränslet för en rotation från tillväxtbolag med höga värderingar till defensiva värdebolag har delvis försvunnit. Med en lugnare ränteuppgång i korten är vi inte lika övertygade om en sådan rotation i närtid, även om sambandet mellan stigande räntor och ett ökat värderingsfokus finns, säger Martin Björsell.

Ta reda på mer om vad Nordea Private Banking kan göra för dig! 

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?