1515
Annons
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Så förenklar du utlandsflytten – med Private Banking

Drömmer du om att vakna upp någonstans där solen är varmare, espresson lockar och språket har en annan melodi? För dig som tar steget och flyttar utomlands – oavsett om du är entreprenör, pensionär eller idrottsproffs – finns Private Banking Cross Border där för att hjälpa dig.

Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande. 

Mycket måste klaffa när man flyttar till ett annat land – från boende och kreditkort till skolor för eventuella barn. Det kan vara skönt att inte behöva byta bank också, konstaterar Karin Lindmark på Private Banking, som varit med och byggt upp den snabbt växande avdelningen.

Berätta, vad är Private Banking Cross Border?

– En private banking-tjänst riktad mot våra svenska kunder som bor utomlands permanent. Vi hjälper också befintliga kunder att flytta utomlands.

Vad kan avdelningen hjälpa till med mer specifikt?

– Tyngdpunkten ligger så klart på förvaltning, placeringar och ekonomi. Vilka typer av investeringar kan man göra i det land du ska flytta till och vilka går inte att göra – alla länder har olika regler. Hur kan man planera för pension och arv från ett specifikt land, vad händer om någon i familjen går bort? Vi kan också ge stöd till familjer som ska hitta boende, skola, och arbete för en medföljande partner. 

Karin Lindmark, senior private banker i Nordea Private Banking.
Karin Lindmark, senior private banker i Nordea Private Banking.

Vad är viktigast att tänka på vid en flytt? 

– Åh, många saker, det får ju konsekvenser när man skriver ut sig från Sverige. Till exempel gäller det skattesatserna i det nya landet man flyttar till. Och det finns som sagt vissa typer av investeringar man inte får göra på en del platser, men dem har vi koll på åt kunderna. Vi har stor nytta av våra affärsjurister och deras djupa expertkunskap.

Kan man låna pengar till boenden i andra länder genom er? 

– Ja, det är väldigt populärt – och man behöver inte bo utomlands, vi lånar även ut till semesterhus. I dagsläget har vi bolån för Spanien och Frankrike och fler länder är på gång. Vi hjälper också till med processen att köpa en bostad, som ofta är krångligare och mer formell utomlands än i Sverige. 

Är boräntan densamma som i Sverige? 

– Vid lån till fastigheter i Spanien och Frankrike lånar man i euro vilket betyder referensräntan är Euribor i stället för Stibor som vi är vana vid när man lånar i svenska kronor. Det är värt att notera att kostnaderna för att köpa ett hus eller en lägenhet utomlands kan vara högre än i Sverige. Exempelvis har man kostnader för notarier, advokater och mäklare. Dessutom tillkommer ofta lokala skatter i samband med överlåtelser av fastigheter utomlands. 

I vilka länder kan man få hjälp av er? 

– I de flesta, men vår service är lite olika beroende på var man bor. Vi arbetar främst med Europa och vissa länder i Asien. 

Var är det enklast för en Nordenbo att etablera ett nytt liv? 

– I hela EU. Den fria rörligheten underlättar och betyder mycket. 

Vilka är era främsta kunder, vilka riktar ni er emot? 

– När vi drog i gång trodde jag att vi mest skulle jobba med personer som ville pensionera sig i förtid och njuta av livet. Men många kunder är dynamiska entreprenörer som startar globala bolag och flyttar runt med sina familjer och har Sverige som bankbas. Det finns också de som jobbar för börsnoterade bolag och får en postering på ett par år i exempelvis Asien. Vi har även ett sportkoncept för professionella idrottsutövare, främst hockey- och fotbollsspelare. De har mycket speciella liv och kan ibland tvingas flytta med mycket kort varsel. Tillströmningen av kunder är enorm, vilket är väldigt roligt.

Läs mer om vad Nordea Private Banking kan göra för dig som vill flytta utomlands 

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera