1515
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Letar du kontakter eller kapital? Vi knyter ihop innovatörer med investerare

Ninni Franceschi, chef för Wealth Management och Private Banking på Nordea.
Ninni Franceschi, chef för Wealth Management och Private Banking på Nordea.

I takt med omställningen till en mer hållbar värld växer antalet startups stadigt. Och många vill bidra. Genom att matcha innovatörer och investerare kan inte bara kapital hitta sin väg till nya innovationer - även kompetens och nätverk utvecklas över generationsgränserna.  

Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande 

Sverige ligger i framkant vad gäller innovationer och startups. Men för att affärsidéer ska kunna förverkligas behöver många hjälp med såväl kapital som kontakter och kompetens. Och det är inte alltid lätt att hitta. Då gäller det att skapa förutsättningar för att innovatörer och investerare ska hitta varandra.

– Där har vi en möjlighet att hjälpa till. Vi kan öppna dörrar från två håll och knyta ihop investerarna med innovatörerna, säger Ninni Franceschi, chef för Wealth Management och Private Banking på Nordea. 

– I vårt breda nätverk finns många förmögna kunder som är intresserade av att investera i innovativa idéer, framför allt inom hållbarhet och den gröna omställningen. Självklart vill vi hjälpa dem att knyta kontakt med våra företagskunder som är i uppstartsskedet. 

Lyckad matchmaking 

Tillsammans med Nordea Startup & Growth, en enhet inom banken som arbetar för att hjälpa startups med allt från finansiering till rådgivning och nätverk, organiserar Nordea Private Banking matchmaking-möten. Där kan intressenter komma i kontakt med och lyssna på investeringspitchar från olika startups. Mötena har tidigare skett fysiskt, men i samband med pandemin ställde Nordea om och har arrangerat webbinarier. Den digitala formen visade sig vara mycket framgångsrik.

– Där kunde investerare och innovatörer över hela Sverige mötas. Vi fick en ännu bättre räckvidd än vid de fysiska mötena, säger Ninni Franceschi. 

Resultatet blev bland annat att en framgångsrik entreprenör i norr, som nyligen sålt en del av sitt företag och på så vis frigjort kapital, och ett ungt bolag i en annan del av landet kunde hitta varandra – utanför de vanliga marknadsplatserna. 

– I dag har de skrivit avtal där investeraren inte bara bidrar passivt med kapital, utan även går in som aktiv ägare och rådgivare till de unga innovatörerna inom hållbar samhällsutveckling. 

Nordea organiserar även omvända möten där investerare presenterar sig för startups. 

– I och med att vi är en stor bank med breda nätverk kan vi fungera som en spindel i nätet och erbjuda den här typen av möten. Vi har dessutom experter inom flera olika affärsområden, exempelvis affärsjurister som kan stötta med de rättsliga frågorna.  

Bidrar till grön omställning 

I och med den hållbara samhällsomställningen växer nya företagsidéer och branscher fram och därmed även nya behov av att samarbeta. 

– Det händer så mycket just nu i Sverige och hela Norden – inte bara inom grön hållbarhet utan även inom bland annat AI, fintech och hälsa. Och det är många som vill bidra, även vi. Genom att koppla samman investerare och innovatörer kan vi göra en insats för framtiden. Det är ett bra sätt för att föra över både kapital och kompetens mellan generationer, säger Ninni Franceschi.  

Så kan du få hjälp att utveckla din förmögenhet 

 

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?