1515
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Gift och företagare – därför bör du fundera på äktenskapsförord

Emma Forsberg, familjerättsjurist på Nordea Private Banking.
Emma Forsberg, familjerättsjurist på Nordea Private Banking.

Äger du ett fåmansbolag och är gift? Då är det viktigt att se över din situation och överväga ett äktenskapsförord. Annars kanske det uppstår oönskade konsekvenser längre fram – inte bara för dig och företaget, utan även för andra delägare.  

Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande  

Som företagare är det viktigt att känna till vilka avtal som behövs för att trygga dig, ditt företag och eventuella kompanjoner.  

– Tyvärr finns stor okunskap om regelverket kring att vara företagare och gift. Det är så mycket annat som pockar på när du driver ett företag och då är det lätt att glömma bort familjerättsliga frågor, säger Emma Forsberg, familjerättsjurist på Nordea Private Banking. 

Många tänker inte på att aktierna och pensionslösningarna i det egna bolaget – till exempel ett familjeföretag som fanns redan före giftermålet – kan komma att ingå i en bodelning. 

– De flesta tror nog också att ett aktieägaravtal räcker för att skydda aktierna vid en äktenskapsskillnad. Men så är inte fallet. 

Bolagets aktier ingår i bodelningen

Som gift äger varje make sina egna tillgångar och ansvarar för sina egna skulder. Vid äktenskapsskillnad eller dödsfall görs enligt huvudregeln en bodelning. Där har vardera make rätt till hälften av den totala nettoförmögenheten i äktenskapet, den så kallade giftorättsandelen. Även värdet av aktierna i det egna bolaget utgör giftorättsgods och ska bodelas. 

– För många företagare kommer detta som en överraskning. Det makarna kan göra för att inte hamna i denna situation är att skriva ett äktenskapsförord. Där kan de avtala att all egendom eller en viss del – till exempel bolagsaktierna – ska utgöra enskild egendom. Därmed får den som äger aktierna behålla dem utan avräkning, förklarar Emma Forsberg. 

– När det gäller avkastning, till exempel utdelning från aktierna, är huvudregeln att den inte är enskild egendom, trots att aktierna är det. Även detta måste alltså regleras i äktenskapsförordet. Detta är extra viktigt att tänka på för företagare som väljer att ta ut en lägre lön och istället ta ut en större utdelning. 

Det händer också att företagare som säljer sitt bolag väljer att lägga det vilande, för att göra en större utdelning till lägre beskattning efter vilandeperioden. Även här är det bra att ha reglerat avkastningen så att den utgör enskild egendom.   

– Bildar du ett nytt bolag är det också viktigt att veta med ”vilka pengar” bolaget bildas – med enskild egendom eller med egendom som utgör giftorättsgods. Om det krävs, skriv ett nytt äktenskapsförord. 

Även kompanjoner kan drabbas

Ett vanligt villkor i ett aktieägaravtal mellan delägarna i ett bolag är att aktierna ska utgöra respektive delägares enskilda egendom. 

– Här är det viktigt att förstå att aktieägaravtalet måste kompletteras med ett äktenskapsförord. Det vill säga om de inte redan är enskild egendom, på grund av villkor i ett gåvobrev eller testamente. Annars har en delägares make eller maka rätt till hälften av aktiernas nettovärde vid en bodelning, säger Emma Forsberg.

Detta kan förstås få omfattande konsekvenser för delägarna och bolaget.  

Alla äktenskap har ett slut 

Det kan kanske kännas oromantiskt att ta upp denna typ av frågor hemma vid köksbordet. Men faktum är att alla äktenskap någon gång tar slut – antingen på grund av äktenskapsskillnad eller dödsfall. Därför är det både naturligt och viktigt att sätta sig in i regelverket. 

– Det lönar sig verkligen att göra rätt från start. Av den anledningen rekommenderar jag att man anlitar en familjerättsjurist, säger Emma Forsberg.   

Hon vill också betona att ett äktenskapsförord inte är en ensidig handling, båda måste vara överens. 

– Det kan mycket väl hända att en företagsägares make eller maka inte alls vill skriva under äktenskapsförordet och därmed ge upp sin giftorätt. Kanske kan den som inte äger aktierna istället ha annan egendom som enskild för att skapa ekonomisk balans och trygghet?  

För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt måste det vara registrerat hos Skatteverket. Tänk också på att äktenskapsförordet är en färskvara som bör ses över ibland. 

– Behöver du uppdatera äktenskapsförordet är det enda sättet att skriva och registrera ett nytt. Och glöm inte att även uppdatera testamenten och förmånstagarförordningar i försäkringar när det sker förändringar i familj eller företag.   

Så kan du få hjälp att utveckla din förmögenhet  

 

 

 

 

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?