1515
Annons
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Fördelarna med konst i en investeringsportfölj

De flesta investerare har nog aldrig tänkt på att målningar och skulpturer skulle kunna platsa bland fonder och aktier i portföljen.  Men intresset för konst ökar och sökandet efter reala investeringar som bidrar till riskspridning och nya avkastningskällor pågår ständigt, konstaterar Charlotta Grethes på Nordea Private Banking.

Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande här. 

Charlotta Grethes arbetar till vardags som investeringsstrateg där hon hjälper sina kunder att få rätt sammansättning av tillgångar utifrån deras syn på avkastning och risk. Portföljanalysen och optimeringsverktyget bidrar till att hitta rätt strategisk portfölj. För att kunna ge skräddarsydda råd är det också viktigt att få en helhetsbild av kapitalet. 

– En del av Private Bankings kunder äger konst till mer än husbehov och därför tyckte jag det var intressant att börja studera konst ur ett förvaltarperspektiv, berättar hon. 

I kundgruppen finns bland annat Family Office, privatpersoner, familjeföretag och stiftelser. Somliga har ärvt sina förmögenheter i generationer, andra har precis sålt sitt företag och realiserat en vinst som ska investeras långsiktigt. 

Brukar du ge goda råd om vilken konst dina kunder ska köpa?

– Jag kan inte värdera eller råda våra kunder kring specifika konstinvesteringar, den kunskapen besitter inte jag. Däremot kan jag väga in ett konstinnehav på ett ungefär för att få en helhetsbild av förmögenheten, där kunden ser det som en del av investeringsportföljen, säger Charlotta Grethes.

Charlotta Grethes, chief investment manager i Nordea Private Banking.
Charlotta Grethes, chief investment manager i Nordea Private Banking.

Finns det några likheter mellan värdepapper och konst som tillgångsslag? 

– I bästa fall kan båda ha en god värdestegring över tid och utgöra en ekonomisk diversifiering. Marknader rör sig mer eller mindre olika och konst har väldigt låg samvariation med finansmarknaderna – vilket kan vara en bra poäng i sammanhanget när man tänker i termer av riskspridning. Sedan kräver ju både finansiella värdepapper och konst ekonomiska beslut, men konst har fler dimensioner och det känslomässiga är en viktig del i beslutet. 

Vilka fler skillnader finns det jämfört med finansiella investeringar? 

– Konstmarknaden är heterogen och inte särskilt genomlyst till skillnad från finansmarknaderna, som är transparenta och likvida. Priset på en aktie eller obligation sätts varje dag, varje minut. Prissättningen av ett konstverk är däremot inte helt rationell, verk av samma konstnär kan säljas för helt olika belopp. Samtidigt kan bristen på genomlysning  innebära stora möjligheter, men då krävs det förstås stor kunskap. 

Ytterligare aspekter är att verk kan förstöras eller bli stulna men också osäkerheten kring om ett konstverk är äkta eller förfalskat spelar in.  

– Äktheten är förstås helt avgörande för värdet och samtidigt så svårt att veta. Men här händer det mycket just nu. NFT (non fungible tokens) ökar snabbt och här utvecklas även nya digitala metoder för att märka och registrera konstverk. 

Om man tänker i termer av kassaflöde hamnar konsten direkt på minus. 

– Medan aktien ger utdelning och obligationen ger kupongränta svarar konstverket för kostnader i form av försäkring, transport, förvaring, underhåll etc. 

Med detta sagt vill investeringsstrategen Charlotta Grethes inte avråda sina kunder från att investera i konst. Tvärtom. Men handlar det om att köpa konst till sitt hem kanske inte ekonomiska förväntningar bör vara det främsta skälet till en investering. 

– Konst ska man först och främst köpa för att det berör och ger njutning. Det ger annan slags direktavkastning, varje dag.

Ta reda på mer om erbjudandet från Nordea Private Banking Family Office  

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera