1515
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Flytta utomlands? Experten guidar om vad du måste tänka på

Har du planer på att flytta utomlands? Då är det klokt att ta stöd av expertis som kan guida dig kring lagar och regler och hur det fungerar i det nya landet.

Och detsamma gäller när du är på väg att flytta hem igen.

Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande 

För något år sedan gjorde Credit Suisse en global undersökning bland förmögna kunder. Resultatet visade att en tredjedel av de tillfrågade kan tänka sig att pröva på att bo i ett annat land. 

– Vi ser även ett stort intresse från våra kunder. EU har suddat ut gränserna och vi har fått friare rörlighet. Det gör det enklare att förverkliga mål och drömmar om att bo utomlands, säger Otabek Akhunov, ansvarig för Nordea Private Bankings erbjudande till nordiska kunder som bor utomlands.

Enheten som är ny sedan 2020, är specialiserad på att skräddarsy lösningar för kunder som planerar att flytta till ett annat land. Här kan kunderna få hjälp såväl inför flytten, som under hela utlandsvistelsen och även när flyttlasset vänder hem igen. 

Andra lagar och regler 

Även om det numera finns stor rörelsefrihet är det inte helt enkelt att flytta till ett nytt land.  

– Vi svenskar vet hur det mesta fungerar i Sverige. Men om vi flyttar ut måste vi sätta oss in i det landets lagar och regler. Hur fungerar det till exempel med arvsskatt och gåvoskatt i Spanien? Och om du som pensionär flyttar till Portugal – i vilket land betalar du skatt på pensionen? Det är många saker att tänka på och det är lätt att underskatta komplexiteten. Det är därför vi finns, säger Fredrik Lager, Senior Business Developer på Nordea Private Banking. 

Han fortsätter:

– Private Banking har specialutbildade rådgivare som ser till att kunderna har koll på de viktigaste frågorna. De kan hjälpa till med allt från investeringsrådgivning till frågor om försäkring, pension och juridik. 

Gränsöverskridande frågor 

I och med att alla kunder har olika situationer anpassas rådgivningen efter varje individ.    

– Våra rådgivare har hög kompetens i dessa frågor. De förstår vilka problem som kan uppstå och vad som kan underlätta en flytt och ett liv i utlandet, säger Otabek Akhunov.

Eftersom regelverken skiljer sig åt mellan olika länder är det även viktigt att ha tillgång till lokala jurister och experter.

– Våra kunder ska kunna få hjälp med det mesta, oavsett om det handlar om stora ekonomiska beslut som har med investeringar eller det egna företaget att göra eller om det handlar om vardagstjänster. Till exempel kan vi genom våra samarbeten erbjuda juridisk hjälp i samband med bostadsköp i vissa länder och Private Bankings kunder kan också söka bolån kopplade till fastigheten i Spanien och Frankrike.

Nordeas rådgivning gäller alla EU-länder samt Schweiz, men också utvalda marknader som är populära för svenskar att flytta till, exempelvis Thailand och Singapore. 

 – Vi har god kunskap om vad som gäller i olika länder, även om vi  generellt sett är  mer begränsade när det gäller att hjälpa våra kunder utanför EU. Bra att veta är att vi  också finns  till hands om eller när kunden väljer att flytta hem igen, säger Otabek Akhunov.

Så kan du få hjälp att utveckla din förmögenhet 

Notera att innehållet i denna artikel är menat som marknadsföringsmaterial och generell information. Innehållet ska inte tolkas som personlig investeringsrådgivning. Behöver du personlig rådgivning rekommenderar vi dig att kontakta Nordea Private Banking. Investeringar innebär risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, värdet av det investerade beloppet kan gå både upp och ned. Framtida aktieavkastning beror bland annat på marknadsutveckling och transaktionskostnader. Vid fondinvesteringar eller portföljförvaltning påverkas avkastningsmöjligheterna av förvaltarens skicklighet, fondens eller portföljens risknivå samt relaterade kostnader.

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?