Annons
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Family Office – förmögenhetsrådgivning på högsta nivå

Tobias Gustavsson är Chief Senior Advisor i Private Banking Family Office med ansvar för verksamheten i sydvästra Sverige.
Tobias Gustavsson är Chief Senior Advisor i Private Banking Family Office med ansvar för verksamheten i sydvästra Sverige.

Stora förmögenheter och komplexa förmögenhetsstrukturer, som kanske byggts upp i existerande bolag eller kommer från företag som sålts.

Med stort finansiellt utbud och spetskompetens utökas nu tillgängligheten på rådgivning och kapitalförvaltning på högsta nivå.

– Vi ser ett stort behov av rådgivning kring mer komplexa förmögenheter i hela landet och kan nu ge service till kunderna oavsett var de bor, säger Tobias Gustavsson på Private Banking Family Office på Nordea.

Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande här  

Family Office är ett begrepp som innebär att en bank eller annat företag ansvarar för kapitalförvaltningen för en familj i en eller flera generationer, liksom för deras företag, familjestiftelser och holdingbolag. Nordea Private Banking har haft tjänsten sedan 2014 och nu utökas tillgängligheten ordentligt. 

Tobias Gustavsson är Chief Senior Advisor i Private Banking Family Office med ansvar för verksamheten i sydvästra Sverige. 

Tobias, hur kommer det sig att Family Office expanderar? 

– Det är ett naturligt steg att ta eftersom vi ser ett stort behov av rådgivning kring mer komplexa förmögenheter i hela landet, det sker en väldig tillströmning just nu. Tidigare har vi varit rätt centrerade kring huvudstaden men när vi nu utökar vill vi finnas närmare kunderna, där de lever och verkar. 

Vilka kunder vänder ni er till?

– Vi vänder oss till förmögna familjer och entreprenörer med bolag som har en förmögenhet på flera hundra miljoner kronor och uppåt. Ofta är det förmögenheter som kan ha byggts upp via existerande bolag, eller bolag som sålts. 

Hur sker satsningen ni gör nu?

– På senare år har Private Banking Family Office dubblat antalet medarbetare och spritt kompetensen ut i landet. I dagsläget finns vi på 15-20 orter runt om i Sverige och kan ge service till kunderna oavsett var de bor.

Vad innebär Family Office egentligen?

– Det handlar om service i alla delar av livet och naturligtvis allt som rör den samlade förmögenheten. Vi ser egentligen inte några begränsningar för vad vi kan göra för våra kunder. Alla lösningar vi tar fram är skräddarsydda för just den individens behov och en hel del byggstenar är unika för det här konceptet.

Många kunder är aktiva entreprenörer – för dem har vi som mål att ansvara för alla finansiella frågor så att de själva ska kunna fokusera på sina bolag och andra åtaganden.

Finns det någon skillnad mellan Family Office och övriga Nordea Private Banking?

– Ofta är det mer komplexa förmögenheter som vi i Family Office får ta hand om och vi är fler som hjälper till runt familjerna och deras bolag. Främst när det gäller kapitalförvaltningen, där kunden får tillgång till ett förvaltningsteam som är experter på långsiktig strategi och portföljkonstruktion.

– Många av våra kunder har även betydande tillgångar, förutom värdepapper och bolag även i exempelvis fastigheter, skog och konst. Det tar vi hänsyn till och även tillgångar utanför Nordea kan vägas in för att få en helhetsbild av förmögenheten. 

Vilken är din roll, Tobias?

– Jag är kundens kontaktperson och finansiella partner. Vi är en stor bank med ett enormt erbjudande så jag håller ihop kontakterna internt, gör den övergripande behovsanalysen och ser till att allt fungerar runt kunden. Jag sätter upp möten med vårt förvaltningsteam, med Private Bankings affärs- och familjerättsjurister och med andra experter i banken. 

– Vissa kunder har egna rådgivare som även vi från Nordea träffar, andra gånger kan vi medverka vid kundernas styrelsemöten. När det rör sig om mycket stora förmögenheter med flera bolag och portföljer att förvalta – då behöver vi vara ett större team. 

Vilka är fördelarna med att ha hela Nordea i ryggen?

– Att ha all kompetens tillgänglig, Nordea är ju Nordens största bank. Vi har allt inhouse, så vi behöver inte springa ut på stan och ta hjälp av någon annan. Vi har också tillgång till investeringar som inte är tillgängliga för andra aktörer. Det kan handla om private equity, private credit, placeringar i skog eller något annat – en bred palett som vi ständigt jobbar på att utöka. 

Det har varit turbulent på börserna i år – hur påverkar det dina kunder?

– När det handlar om förvaltning av förmögenheter med en evig placeringshorisont är det viktigt att man inte agerar för snabbt på oroligheter. Ofta är det klokt att inte gå för långt från sin strategiska allokering. Stökiga marknader påverkar förstås alla till vissa delar, så förvaltningsteamet och jag stämmer löpande av med kunderna vad som är nästa steg i detta läge. De flesta av mina kunder har varit med i många år och är inte så oroliga. Några har passat på att göra förändringar för att parera och ta ner riskerna, andra har utnyttjat möjligheterna som uppstått. 

Ta reda på mer om erbjudandet från Private Banking Family Office  

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera