1515
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Få koll på ditt pensionskapital

David Rånman, försäkringsspecialist på Nordea Private Banking.
David Rånman, försäkringsspecialist på Nordea Private Banking.

Har du kapital över? Då kan det vara läge att se över pensionen och göra en genomgång av alla dina investeringar. Här är expertens tips för att få koll. 

Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande  

Även om du inte oroar dig för att leva på marginalen när pensionsdagen kommer finns många skäl att se över pensionen. Om du hanterar ditt pensionskapital på ett bra sätt har du nämligen mycket att vinna – både som egenföretagare och som privatperson.   

De allra flesta företagare vet i dag att det är klokt att pensionsspara. Det är avdragsgillt och dessutom öronmärker du pengar till din pension vilket ger en långsiktig trygghet.  

Exakt hur mycket du ska spara och hur du ska fördela dina investeringar är däremot svårare att svara på. 

– Ändå är det den absolut vanligaste frågan jag får. Det finns naturligtvis inget generellt svar på den, utan det beror på var du är i livet och vad som passar just dig, säger David Rånman, försäkringsspecialist på Nordea Private Banking.  

Allt eftersom livet förändras, till exempel genom nya familje- eller anställningsförhållanden, är det också bra att se över sitt pensionssparande och försäkringsskydd. 

Se över helheten

Om du är egenföretagare har du stora möjligheter att själv påverka din pension och dina investeringar. Har du till exempel fått kapital över i bolaget har du flera alternativ. 

– De flesta företagare ger sig själv en utdelning först, men man kan också göra en extra engångsavsättning till tjänstepension för att trygga framtiden. De flesta av våra kunder gör både och, säger David Rånman. 

– För att få bra överblick över hela ditt pensionskapital går du enklast in på minpension.se. Boka även en genomgång tillsammans med en rådgivare på Nordea och se över att du har den bästa lösningen för just dig gällande pension och trygghetsförsäkringar.   

Om du är en ung entreprenör är situationen oftast helt annan än om du är etablerad företagare och kommit längre i livet. 

– Pensionsspara är bra, men du kanske måste prioritera annat först? Till exempel att ha ett bra försäkringsskydd så att du kan hålla dig frisk och senare njuta av en lång pension. Den tryggheten kan vara minst lika viktig. Sedan kan du börja pensionsspara när du har möjlighet. 

Pension från utlandet 

Även om möjligheten till privat pensionssparande med avdragsrätt försvann 2016 är det klokt att se över sin pension även som anställd. Se också till att du har det försäkringar du behöver för att vara trygg. 

– Om du har råd kan du löneväxla, alltså avstå från viss lön till förmån för pension. Ett annat tips gäller dig som haft flera arbetsgivare. Det innebär kanske att du har flera fribrev utspridda. Då är det bra att kolla om du kan samla dina fribrev i Nordea och få hjälp med placering av hela ditt pensionskapital, säger David Rånman. 

Om du har jobbat utomlands i många år och flyttat hem är det oftast svårt att hålla koll på de olika skattereglerna och avtalen. Då kan det vara smartare att flytta hem pensionen till Sverige.  

– Inom Nordea Liv & Pension finns en enhet som specialiserat sig på pension från utlandet, de erbjuder kunder att på ett tryggt och enkelt sätt flytta hem tjänstepensionen, något som ofta uppfattas som krångligt. 

Så kan du få hjälp att utveckla din förmögenhet  

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?