1515
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Experterna slår hål på investeringsmyterna – bara en av tre stämmer

Charlotta Grethes är Chief Investment Manager på Nordea Private Banking.
Charlotta Grethes är Chief Investment Manager på Nordea Private Banking.

Långsiktighet lönar sig, investera inte allt på en gång och vänta in nedgångar. 

Det är tre välkända myter kring investeringar på aktiemarknaden. Men speglar de sanningen? Knappast. En ny analys som Nordeas investeringsstrateger har gjort ställer gamla myter på ända.

Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande 

Alla som investerar har en sak gemensamt – vi vill att pengarna ska växa. Det gör att vi lätt lyssnar på ”goda råd” om hur vi ska agera och vilka aktier som är årets bästa investeringar. Men genom att lyssna på andra riskerar vi tyvärr att fatta felaktiga beslut. 

– Det är lätt att glömma att de goda råden baseras på en önskan om positiv utveckling. Men det finns även en stor osäkerhet eller risk, som ofta inte kommer fram. Ingen vet vad som händer i framtiden, den är okänd för alla. Därför är det så viktigt att du som investerar tittar på fakta istället för att lyssna på tips och påstådda sanningar. Tänk på att skillnaden i resultat kan vara väldigt stor och att osäkerheten blir mycket större om vi spekulerar, säger Charlotta Grethes, Chief Investment Manager på Nordea Private Banking. 

Statistiken talar sitt tydliga språk 

Detta bekräftas också av en helt ny studie som Simen Knutzen och Morten Melander på Nordea Investments har gjort. De har undersökt hur den globala aktiemarknaden har utvecklats månad för månad under de senaste 50 åren och sedan ställt dessa fakta mot tre välkända investeringsmyter:
1. Långsiktighet lönar sig på aktiemarknaden.
2. Investera inte allt på en gång.
3. Vänta in en nedgång innan du investerar. 

Och vad kom de då fram till? Jo, att bara en av dessa myter stämmer. De andra två motsägs av statistiken i rapporten. Nordeas experter kom fram till tre slutsatser: 

Slutsats 1: Tiden i marknaden är investerarens bästa vän. 

På kort sikt kan aktiemarknaden svänga kraftigt, men en tålmodig och långsiktig investerare har historiskt sett fått god avkastning. Studien visar att av alla ettåriga investeringar de senaste 50 åren har 77 procent gett positiv avkastning. Det har även cirka 88 procent av alla femårsinvesteringar under samma 50-årsperiod. Ju längre placeringshorisont, desto högre är sannolikheten för en positiv avkastning.

Slutsats 2: Att investera allt på en gång har oftast varit bättre än lite i taget. 

Studien visar att ju kortare din inträdesperiod är på marknaden, desto större är sannolikheten för bättre avkastning om du har den möjligheten. Att investera lite i taget, till exempel över en inträdesperiod på tre, sex eller tolv månader, har oftast gett sämre riskjusterad avkastning än om du placerat allt vid samma tillfälle. Orsaken är att marknaden historiskt sett oftare har gått upp än ner under inträdesperioderna. 

Slutsats 3: Det har sällan lönat sig att vänta in en nedgång innan man investerar.

Om du har en summa pengar att investera har det historiskt sett varit bättre att komma in i marknaden så snart som möjligt än att vänta på en nedgång. Aktiemarknaden har genom åren haft en uppåtgående trend och om du står utanför och väntar riskerar du att missa en uppgång. Ju längre tid du väntar, desto större nedgång behövs för att det ska ha varit lönsamt att vänta. 

Lönsamt att vara trist

Undersökningen visar en klassisk krock mellan fakta och psykologi, tycker Charlotta Grethes. 

– Vi tror att vi är rationella men studien blottar vårt basala beteende, det vill säga att vi i grunden styrs av känslor, även när det gäller pengar. Det kan tyckas tråkigt att vara förnuftig, men det säkraste sättet att skapa en förmögenhet är att tänka långsiktigt. Det gäller att inte bara se till avkastningspotentialen, utan också osäkerheten att nå dit. På sikt lönar sig det tankesättet vilket också syns i studien. 

Men hur ska man placera sina pengar då? 

– Att vara brett investerad på aktiemarknaden ger en god värdetillväxt över tid och utöver det hjälper ränta-på-ränta-effekten kapitalet att växa. Tiden är din bästa vän när det gäller investeringar, givet att vi talar om en bred portfölj med god riskspridning. 

Att däremot försöka tajma nedgångar kan bli kostsamt, menar Charlotta Grethes.

– Marknaden kan ju fortsätta upp medan du väntar in rätt tidpunkt och när en kraftig sättning väl kommer är den psykologiska spärren hög för att gå in i marknaden igen. Försök därför att hitta en risknivå som känns bekväm, både i upp- och nedgång.

Läs hela rapporten: Time Beats Timing 

Ta reda på mer om vad Nordea Private Banking kan göra för dig! 

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?