1515
Annons
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Entreprenör i växande bolag – ta kontroll över ditt kapital från start

Jessica Wetterborg, Senior Private Banker på Nordea.
Jessica Wetterborg, Senior Private Banker på Nordea.

Vad vill du med ditt kapital och hur vill du att det ska se ut i framtiden? Det är viktiga frågor som kräver en strategi och löpande planering – framför allt om du är entreprenör som börjat bygga en förmögenhet. Annars kanske det inte alls blir som du tänkt dig. 

Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande   

Att ha ett större kapital är naturligtvis ett privilegium, men det innebär också ett ansvar. Förutom att du ska förvalta ditt kapital på ett klokt sätt, måste du också fundera över vad som kan hända på längre sikt och regelbundet anpassa dina tillgångar till förändringar i livet. Som entreprenör kan dock brist på både tid och erfarenhet göra att viktiga ekonomiska beslut skjuts på framtiden.

– Företagare har ofta fullt upp med att driva företag och glömmer lätt den privata ekonomin med familjerätt, pension och försäkring. Det kan få förödande konsekvenser och det är därför vi finns, säger Jessica Wetterborg, Senior Private Banker på Nordea. 

Följer en planerad röd tråd

I sitt arbete träffar Jessica ofta framgångsrika och hårt arbetande entreprenörer. Hennes jobb som rådgivare innebär att hon som spindel i nätet kan hjälpa kunderna att få rätt hjälp och kontakter – oavsett om det gäller kapitalförvaltning, familjejuridik, utlandsflytt eller den framtida pensionen. 

– Alla delar går hand i hand, så det är viktigt att vara proaktiv och ha en strategi för varje kunds förmögenhet. Därför ligger jag steget före och frågar mina kunder ”Har du tänkt på det här? Och det här?”.   

Planeringen tar sin start i kundens nuvarande situation. 

– Sedan följer vi en tidslinje där vi lägger upp en strategi för hur du ska nå dina mål och önskemål – för företaget och privat. Men strategin är naturligtvis inte statisk. Vi gör årliga uppföljningar för att se över vad som har förändrats. 

Kanske ska du gifta dig? Få barn eller bonusbarn? Köpa hus – i Sverige eller utomlands? Hur fungerar det då med familjejuridiken?

– Många händelser får ekonomiska konsekvenser och då måste planen ses över. Vi kopplar in de experter som behövs och ser till att allting följer en planerad röd tråd. Vi ser även över avtal, för att undvika problem senare i livet.  

Brett nätverk 

Även förändringar i bolaget kräver planering. Till exempel om du vill sälja en del av bolaget. Vad innebär det affärsjuridiskt och skattemässigt? Det är mycket att hålla reda på och juridiken kan vara snårig.  

– Många entreprenörer som har fått loss ett större kapital vill investera i andra lovande startups.

Då är min roll ofta att bromsa dem lite och se till helheten, det vill säga att belysa riskerna med att satsa allt på ett kort och att istället förstå vitsen med att sätta av en del av kapitalet i en väl fördelad portfölj med lägre risk. Det skapar trygghet också på lång sikt, säger Jessica Wetterborg. 

– Inom Private Banking har vi ett brett nätverk och oavsett hur din situation ser ut och vilka mål du har finns vi alltid här och kan guida dig längs vägen.  

Ta reda på mer om vad Nordea Private Banking kan göra för dig! 

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?