Annons
Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Därför kan vi räkna med tuffa tider på börsen i höst

Martin Björsell, aktiemarknadsanalytiker på Nordea Private Banking.
Martin Björsell, aktiemarknadsanalytiker på Nordea Private Banking.

Klimatkris, energikris, livsmedelskris och en skenande inflation kan få stor betydelse för höstens börsutveckling.

Men det besvärliga läget innebär även möjligheter, det menar Martin Björsell, aktiemarknadsanalytiker på Nordea Private Banking.

– Som investerare bör man vara inställd på stora svängningar, säger han.

Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande här  

Det är nu en spännande tid full av utmaningar, något som påverkar såväl vår vardag som våra investeringar. 

I år har vi alla översköljts av kriser som ställt centralbanker, politiker, företag och privatpersoner på prov och mycket talar för att prövningarna fortsätter. Nyheterna är fulla av information om klimatkris, energikris, matkris och skenande inflation – kriser som åtminstone delvis är effekter av det krig som utspelar sig på andra sidan Östersjön. 

Allt detta avspeglas även i utvecklingen på Stockholmsbörsen. Omsvängningen i centralbankspolitiken och osäkerheten kring den framtida konjunkturen har tydligt satt sina spår på både börsutveckling och värderingsnivåer. 

– Trots nedgången i år finns det överhängande risk för att även det kommande halvåret blir utmanande. Som investerare bör man nog vara inställd på stora svängningar, likt det vi fått uppleva sedan midsommar, säger aktiemarknadsanalytikern Martin Björsell. 

Centralbankerna spelar en viktig roll 

Vad man väljer att tro om marknaden framöver beror på hur man ser på tillväxten, centralbankernas agerande, inflationen och vad som redan kan tänkas vara inprisat i börskurserna. Ekonomin i världen har visat tecken på att försvagas och samtidigt har centralbankerna, efter många år av stimulerande politik, ändrat riktning. Nu dras likviditetskranarna åt och räntehöjningscykeln är i full gång för att få kontroll över inflationen. 

– I det här läget ser det ut som att många av de råvarupriser som steg kraftigt i spåren av en negativ utbudschock går tillbaka och att efterfrågeinflationen borde vika framöver, givet ett svagare konjunkturellt scenario, menar Martin Björsell. 

Samtidigt är arbetsmarknaden fortsatt stark och lönetillväxten hög. Detta talar för att den underliggande inflationen kommer att vara fortsatt förhöjd och att centralbankerna har en bit kvar i sin räntehöjningscykel. De åtstramningar som nu genomförs kan bli svåra att finjustera och riskerar att leda till en recession. 

Försvagning av ekonomin

Centralbankerna har så här långt siktet inställt på att få kontroll över inflationen och har signalerat behovet av att kyla ned den överhettade arbetsmarknaden. 

Hushållen pressas redan av sjunkande reallöner, stigande elräkningar och högre räntor och skulle därtill både bostadsmarknaden och arbetsmarknaden försvagas är risken stor för att det leder till lägre konsumtion. Detta skulle även kunna  innebära att hushåll och privatpersoner börjar dra ned på sin aktiemarknadsexponering, då de kan komma att behöva delar av dessa besparingar i sin vardag.

– Även om flera ledande indikatorer som vi i Nordea tittar på pekar mot en fortsatt försvagning av ekonomin, upplever vi många analytikers vinstförväntningar som alltför optimistiska. Det lämnar oss med en förväntan att vi står inför en period där vinsterna kommer att justeras ned och vi ser till och med en risk för att nästa år kan komma att bjuda på en vinstrecession, förklarar Martin Björsell och tillägger:

– Vinsterna och aktiemarknaden tenderar att toppa och bottna samtidigt. Om vinstbotten nås tidigast i mitten av nästa år finns det anledning att vara beredd på att det kan finnas mer nedsida på börsen, trots den svaga utvecklingen i år.  

Positiva nyheter kan höja börsen

Bank of America genomför på månadsbasis en undersökning bland förvaltare och den har under en längre tid visat på ett baissat sentiment, både gällande förväntansbild som positionering. 

– Så länge det är fallet kan det räcka med ganska små positiva nyheter för att sentimentet ska förbättras – med stigande börser som följd, säger Martin Björsell. 

Sammantaget talar det mesta för en fortsatt svängig börs för resten av detta år, något som kommer att leda till intressanta möjligheter både i det korta och långa perspektivet för den som har möjlighet investera. Lärdomen från historien är att risken kan upplevas som minst när den egentligen är som störst och tvärtom. 

– Kriser leder i dessa fall ofta till möjligheter och historiskt har stora börsnedgångar alltid varit goda köplägen – även om det kan ta olika lång tid innan resultatet  visar sig, säger Martin Björsell. 

Ta reda på mer om vad Private Banking kan göra för dig som investerare 

 

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera