På bara tio år har produktionen av solenergi gått från att vara den dyraste till den billigaste förnybara energikällan. Ändå har den inte nått sin fulla potential, enligt Peter Wennerström, Sverigechef på Nokia. Han konstaterar att det är möjligt att optimera produktion och distribution av förnybar energi för att utveckla marknadens hållbara energikällor – genom att digitalisera processerna.
– En av de största utmaningarna som leverantörer av förnybara energikällor står inför är att hitta en balans mellan tillgång och efterfrågan. Särskilt leveransen av sol-, vind- och vattenkraft kan vara svåra att prognostisera, vilket kan leda till instabila system.
Här menar han att digitala anslutningar kan bli katalysatorer för att effektivisera tillgängligheten, genom uppkopplade elnät som med AI-stöd kan anpassa sig i realtid. AI och ML kan räkna ut vilken mängd el som ska genereras i rätt tid, till rätt plats, vilket maximerar distributionen och sänker kostnaderna.
– Ett sådant system leder inte bara till minskade kostnader för producenter och kunder, det gynnar dessutom miljön då enbart den mängd el som faktiskt behövs genereras.
Siemens Campus i Wien är ett bra exempel på hur det är möjligt att lyckas med en sådan implementering. Siemens har med hjälp av Nokia digitaliserat ett lokalt mikronät som kopplar ihop runt 1 000 datapunkter från 34 olika enheter. Dessa kommunicerar i realtid och kontrollerar på så sätt hur mycket solenergi som genereras, vilket optimerar användningen.
– Bara detta system bidrar till att spara 200 ton koldioxid varje år. Genom att applicera samma metod på de 14 miljoner industrianläggningar som finns i världen kan en enorm inverkan på koldioxidutsläppen ske.
I dag är bara 30 procent av världsekonomin digital, vilket innebär att 70 procent har potential att digitaliseras. Inte bara energiproduktion, utan alla typer av till exempel industri-, logistik- och produktionsprocesser, kan adresseras.
– Digitalisering och uppkopplingslösningar är avgörande för att globalt lösa de miljömässiga, sociala och ekonomiska problem som samhället står inför i dag. Den gröna vågen kräver digitalisering och digitalisering kräver uppkoppling. Hållbarhet är en viktig del av Nokias strategi och målbild. Vi vill minimera våra egen miljöpåverkan och samtidigt maximera hur våra produkter och lösningar kan möjliggöra hållbara lösningar för våra kunder. Då kan vi maximera vår positiva inverkan på samhället med stöd av ansvarsfulla, hållbara och etiska affärsmetoder, avslutar Peter Wennerström.
Om Nokia
På Nokia skapar vi teknik som hjälper världen att agera tillsammans. Vi arbetar med innovation och tekniskt ledarskap inom mobila, fasta och molnbaserade nätverk. Vi skapar värde med hjälp av immateriella rättigheter och långsiktig forskning, ledd av Nokia Bell Labs. Genom att följa höga standarder för integritet och säkerhet hjälper vi till att bygga upp den kapacitet som krävs för att skapa en mer produktiv, hållbar och inkluderande värld.