1515
Innehåll från NilarAnnons

Så förlänger de batteriers liv

Marcus Wigren, vd på Nilar.
Marcus Wigren, vd på Nilar.

När ett batteri är slut måste man dels byta ut det mot ett nytt, dels återvinna det gamla – något som drabbar både ekonomi och miljö. Därför har svenska Nilar utvecklat en metod för att förlänga batteriers livslängd med hjälp av syrgas.

Batteritillverkaren Nilar sitter inte och rullar tummarna. De senaste åren har marknaden för energilager expanderat avsevärt, främst på grund av ett ökat behov av snabbladdningtill den växande elbilsmarknaden och gröna energikällor såsom sol och vind. Men med större och fler energilager ökar också säkerhetsproblematiken, särskilt med litiumbatterier.

– Litiumbatterier kommer med explosionsrisk, häftiga brandförlopp och risk för utsläpp av den giftiga gasen vätefluorid. De är bra i mindre applikationer eftersom de är små ochlätta, men ska du ställa ett stort batteripack inomhus är litium inte att föredra, säger Marcus Wigren, vd på Nilar.

Nilar har istället valt att producera alla sina batterier med kemin nickelmetallhydrid.

– Nickelmetallhydrid är en väl beprövad kemi som inte genererar någon explosionsrisk eller risk för giftiga gasutsläpp. Den består dessutom av industriella råmaterial, så det är ingen bristvara, säger Marcus Wigren.

Med en patenterad teknologi där batterierna tillsätts med syrgas, kan Nilar också förlängalivslängden på sina batterier. 

– Med syrgaspåfyllning kommer två enorma fördelar som rör ekonomi och miljö. Vi kan med hjälp av syrgas fylla på liv i kundernas batterier flera gånger om till en marginell kostnad jämfört med att köpa nya batterier, säger Marcus Wigren och avslutar:

– Sedan är det miljöaspekten. Återvinning och nyproduktion vid batteribyten betyder miljöutsläpp, men våra batterier behöver inte återvinnas tack vare att vi återupplivar demmed syrgas.

Fakta: Nilar

Nilar utvecklar, producerar och säljer energilager för laddning av elfordon, samt till industrier, fastigheter och hushåll. Batterierna är säkra, miljövänliga och påfyllningsbara med liv. Läs mer här och följ oss gärna på LinkedIn

Mer från Nilar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nilar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?