1515
Annons
Innehåll från NibeAnnons

Värmepumpen lika självklar som kylskåpet

En intelligent värmepump integreras naturligt i ditt uppkopplade hem och anpassar sig automatiskt efter hemmets energibehov. Den ger dig fullständig kontroll över elförbrukningen och möjliggör på så sätt en mer hållbar livsstil.
En intelligent värmepump integreras naturligt i ditt uppkopplade hem och anpassar sig automatiskt efter hemmets energibehov. Den ger dig fullständig kontroll över elförbrukningen och möjliggör på så sätt en mer hållbar livsstil.

Att skapa förutsättningar för en energisnål vardag och minska energiförbrukningen i samhället är något som en värmepump gör varje dag, i det tysta. Några som är experter på området är NIBE Energy Systems.

Redan 1981 tillverkades den första värmepumpen på NIBE. Sedan dess har mycket hänt med utvecklingen och värmepumpen har gått från att ha varit en värme- och varmvattenberedare till att räknas som en högkvalitativ komfortkälla med stora energieffektiva fördelar.

– Värmepumpen fyller faktiskt en lika självklar funktion i hemmet som kylskåpet. Den står och går 24/7 och finns där för komfortens skull. Alltid redo med skön inomhustemperatur, ett varmt bad eller varför inte varma golv att tassa ut på från duschen, säger Andreas Johnsson, marknadskommunikationschef på NIBE.

Han menar även att liknelsen med ett kylskåp också kan användas för att beskriva tekniken. En värmepump fungerar på många sätt som ett kylskåp fast tvärtom. Funktionen blir den omvända, det värmer istället för kyler.

Läs mer om NIBEs intelligenta systemlösningar här

– Värmepumpen är ett klokt val av värmeförsörjning, både ekonomiskt och miljömässigt. Den har alla förutsättningar för att vara med och bidra vid omställningen till det alltmer elektrifierade och klimatsmarta samhället, säger Andreas Johnsson. 

”Värmepumpen är ett klokt val av värmeförsörjning, både ekonomiskt och miljömässigt.”

Förutom att förse hemmet med värme, kyla, vatten och ventilation kan värmepumpen kopplas ihop med ett flertal andra funktioner. NIBE har tagit fram lösningar så att värmepumpen kan samspela med exempelvis solceller.

Enligt Andreas Johnsson är det naturligt att man i sitt val av värmepump eller solceller även funderar på systemlösningen.

– Med ett systemtänk så kan man minska sitt behov av inköpt el ytterligare och samtidigt bidrar man till att göra världen mer hållbar, säger han.

Likaså har NIBE utvecklat funktioner där värmepumpen spelar en viktig roll i samhället när en större del av elen kommer från förny- elsebara energikällor som sol och vind.

– Vi har utvecklat en funktion som kallas Smart Price Adaption. Det är ett system som anpassar värmepumpens energiförbrukning efter marknadens elpriser. Värmepumpen jobbar helt enkelt mer intensivt när elpriset är som lägst och mindre intensivt när det är som högst 

– Vilket blir ännu viktigare att ta i beaktande när en större del av vår elproduktion kommer från sol och vind, säger Andreas Johnsson.

Värmepumpen ger cirka fyra gånger mer energi än den förbrukar. Det resulterar i en energibesparing på upp till 75 procent av den köpta energin. Den enda elen som blir en faktisk kostnad är den el som driver pumpen.

– En teknisk fördel med NIBEs moderna värmepumpar är att tekniken i värmepumparna uppdateras automatiskt och trådlöst. Det gör att produkten i sig alltid har den senaste mjukvaran för bättre drift, lägre energiförbrukning och funktioner som underlättar vardagen, säger Andreas Johnsson. 

Ta reda på mer om hur det fungerar här

Fakta: NIBE GROUP
NIBE är en global koncern som utvecklar och tillverkar intelligenta samt energieffektiva lösningar för inomhuskomfort i alla typer av fastigheter. NIBE förser också marknaden med komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning samt styrning för industri och infrastruktur. Verksamheten bedrivs inom tre affärsområden: NIBE Climate Solutions, NIBE Element och NIBE Stoves. NIBE Energy Systems ingår i affärsområdet NIBE Climate Solutions. NIBE börsnoterades 1997. 

Läs mer om NIBE här.

Mer från Nibe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nibe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?