1515
Annons
Innehåll från NibeAnnons

Världsunikt om energi på Tekniska

Modell av Wisdome Stockholm Anna Gerdén Tekniska.
Modell av Wisdome Stockholm Anna Gerdén Tekniska.

NIBE och KTH samarbetar i nytt projekt för att mäta och kartlägga energiflöden i Tekniskas nya bergvärmeanläggning för Wisdome. Installationen kommer visualiseras för museets besökare. Målet för NIBE är effektivare användning av energin i borrhål.

NIBE är hållbarhetspartner till Tekniska i Stockholm och med det engagerade i den nya upplevelsearenan Wisdome som byggs på museets innergård. Det ska bli en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation. Här bidrar NIBE med stöd till aktiviteter för barn och unga och med en klimatlösning för värme, varmvatten, kyla och ventilation, där hela 71% av värmebehovet tas från berggrunden. Anläggningen är en del av utställningen och ska placeras i en glasmonter på innergården.

För att få mer inblick i NIBEs hållbara energilösningar, se här. 

Ett nytt initiativ har nu tagits för att studera energiflöden i ett av anläggningens borrhål och visualisera det för museets besökare. Martin Forsén på NIBE är engagerad i de samarbeten företaget sedan länge har med Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, när det gäller forskning inom värmepumpsteknik. 

– Syftet är att optimera användningen av den lagrade energin i berggrunden. Det som är speciellt är att vi kommer att mäta temperaturen i ett av borrhålen kontinuerligt, meter för meter, och kartlägga energiflöden. Att kunna genomföra en så noggrann uppföljning på en så stor anläggning är mycket intressant. Detta gör att vi kan öka vår kunskap för den här typen av installationer och möjliggöra ytterligare förbättringar för att kunna leverera ännu effektivare värme och kyla i kommersiella fastigheter.

Läs mer om NIBEs produktutbud för större fastigheter här. 

En världsunik anläggning

NIBE har bidragit med en mycket avancerad test- och mätutrustning till projektet. Ett intensivt arbete pågår nu med hur det ska visualiseras för museets besökare. 

– Det här blir en världsunik anläggning, säger Martin Forsén. Via stora digitala skärmar intill värmepumparna kommer man att i realtid se hur den förnybara energin flödar från berggrunden till värmepumparna och därefter ut i värmesystemet.

–Det är roligt att det här görs i Sverige som är det land i Europa som kommit längst med den här typen av klimatanläggningar. Det kommer förhoppningsvis vara många besökare som känner igen värmepumparna från sin egen källare och vi hoppas nu på att vi kan visualisera hur det fungerar på ett pedagogiskt sätt, avslutar Martin Forsén.

Första spadtaget för den nya upplevelsearenan Wisdome togs den 21 februari i år under närvaro av bland annat Gerteric Lindquist, VD och koncernchef på NIBE. Men borrhålen är redan borrade och mätkabeln är på plats. Byggnaden och anläggningen beräknas vara klara för beskådan år 2023.

Läs mer om Wisdome här 

 

ENERGIFAKTA WISDOME

• 4 Bergvärmepumpar à 40 kW från NIBE

• Ventilationsaggregat från NIBE AirSite

• Laddningsstation för tappvarmvatten från Cetetherm

• 10 borrhål à 230 meter (Jämför med Kaknästornet 170 meter)

• Byggnadens totala värmebehov (som 20 -25 enfamiljshus) 230 000 kWh/år

• Förnyelsebar energi 165 000 kWh/år

• Minskade utsläpp av växthusgaser 15 ton/år

• Byggnadens totala kylbehov 200 000 kWh/år

• Cirka 60 % av årets totala kylbehov beräknas täckas av frikyla

 

Mer från Nibe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nibe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?