1515
Annons
Innehåll från NibeAnnons

NIBE bygger för Markaryds framtid

En del av den nya Energiutställningen där ett antal energislag bildar fler spännande sektioner för lärande och lek.
En del av den nya Energiutställningen där ett antal energislag bildar fler spännande sektioner för lärande och lek.

I en renoverad och ombyggd gammal möbelfabrik i Markaryd har värmepumpstillverkaren NIBE och kommunen byggt Vetenskapshuset – regionens nya nav för kunskap och samverkan. En plats som ska stärka ortens attraktionskraft och inspirera såväl näringslivet som studenter och skolelever.

NIBE är idag ett världsledande värmepumpsbolag men företaget är fortfarande starkt präglat av rötterna i Markaryd där allt började för lite mer än 70 år sedan. Än i dag är den småländska orten bolagets högkvarter och centrum för produktutveckling och tillverkning.

– Vi tror inte på att ha utvecklingsavdelningen på ett ställe, och tillverkningen på ett annat. Det ger en sådan otrolig kraft att vi alla sitter tillsammans. Produktutvecklarna kan gå ut direkt i produktionen och prata med sina kollegor där, säger Christel Fritiofsson, Investor Relations på NIBE.

Byggt för framtiden

Med Vetenskapshuset – som invigdes 25 augusti – och samarbetet med kommunen vill NIBE stärka Markaryds attraktionskraft för näringslivet, samtidigt som de även väcker ungas intresse för naturvetenskap och teknik. Bland annat bjuds skolor in för att elever ska få lära sig mer om vetenskap genom lekfulla experiment och utställningar från NOBEL Prize Museum och Tekniska Muséet.

– Just nu expanderar NIBE otroligt fort och vi ser hur kompetensbristen är ett tilltagande problem. För oss är Vetenskapshuset en långsiktig satsning på unga. Vi vill skapa nästa generations ingenjörer och visa att det finns massor av spännande jobb och företag i Markaryd. Man behöver inte flytta till en storstad för att vidareutveckla sig, säger Christel Fritiofsson.

Läs mer: Det här är Vetenskapshuset. 

”Unik möjlighet”

För universitetsstuderande finns det en interaktiv föreläsningssal i vilken man kan koppla upp sig mot svenska och internationella universitet och följa föreläsningar från hela världen. 

– Det här är en otroligt stor och häftig satsning. Dessutom har vi ett toppmodernt kemilabb som konstruerats av den ansedda kemisten Billy Södervall. Detta är en unik möjlighet, inte minst för gymnasieskolan som också är Vetenskapshusets närmaste granne, säger Lina Simonsson, projektledare för Vetenskapshuset.

Läs mer: Det här är NIBE.  

I Vetenskapshuset finns även Mötesplatsen – ett coworking-center där företag, entreprenörer, distansarbetare och studenter kan mötas för att arbeta och utvecklas.

– Vårt mål är att det hela tiden ska vimla av människor i huset. Vi vill dra nytta av Markaryds närhet till E4:an och göra orten och Vetenskapshuset till en plats för lärande, arbete och nätverkande. Det ska vara en naturlig del av samhället där även privatpersoner besöker utställningarna medan de till exempel laddar elbilen, avslutar Lina Simonsson.

Fakta:

NIBE är en global koncern med 18 700 anställda och omsätter årligen 27 miljarder kronor. Koncernen utvecklar och tillverkar intelligenta och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort i alla typer av fastigheter. NIBE förser också marknaden med komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning samt styrning för industri och infrastruktur. Verksamheten bedrivs inom tre affärsområden: NIBE Climate Solutions, NIBE Element och NIBE Stoves. NIBE börsnoterades 1997.

Mer från Nibe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nibe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?