1515
Annons
Innehåll från NibeAnnons

Hållbart från tak till berggrund

”Det är en fantastisk besparing för oss och för miljön”, säger Göran Bengtsson ordförande i bostadsrättsföreningen ”Niklas”.
”Det är en fantastisk besparing för oss och för miljön”, säger Göran Bengtsson ordförande i bostadsrättsföreningen ”Niklas”.

Med 120 dotterbolag sitter energilösningskoncernen NIBE på en enorm produkttillgång som möjliggör hållbara system som kan göra verklig skillnad. Nu storsatsar koncernen på stora komplexa fastighetsprojekt.

Miljökraven på fastigheter blir allt hårdare. Därtill vill många fastighetsägare även föregå med gott exempel och ställer än högre hållbarhetskrav för sina egna fastigheter. 

– För att uppnå miljökraven och faktiskt sänka energiförbrukningen behöver man värmepumpar, solceller och effektiva ventilationssystem. Och systemen måste arbeta tillsammans för att kunna maximera synergieffekterna, säger Fredrik Snygg, regionansvarig för kommersiella fastigheter i Sverige på NIBE.

Bäst synergieffekter blir det när enheterna enkelt kan kommunicera med varandra. Och där har NIBE en stor fördel. Med ungefär 120 dotterbolag världen över kan den svenska värmepumpstillverkaren erbjuda ett brett sortiment av energiprodukter som dessutom är byggda för att fungera optimalt med varandra.

– Tillsammans med våra dotterbolag är vi en komplett systemleverantör som kan hjälpa våra kunder med allt – från berggrund till tak. När vi förvärvar bolag gör vi det med en större helhet i åtanke. Ett bra exempel på det är fjärrvärmebolaget Cetetherm som förvärvades 2018, säger Fredrik Snygg.

Läs mer: Det här är koncernen NIBE.  

”Ska vara enkelt”

NIBE arbetar med allt från mindre hyreshus till större fastighetskomplex, offentliga fastigheter och kyrkor. 

– Oavsett vad det är för typ av hus eller verksamheter vi arbetar med är vi en helhetsleverantör som tar ett helhetsansvar. Vi är med och tar fram en initial strategi för projektet och är sedan med i finprojekteringen och produktionen som tekniskt bollplank till installatörer och konsulter, säger Fredrik Snygg och utvecklar:

– Det ska vara enkelt att vara kund till NIBE. Konsulter, installatörer och kunder ska kunna känna sig trygga med att NIBE har den tekniska kunskapen att kunna stötta dem genom ett helt projekt. Dessutom får man en kontaktperson för alla våra dotterbolag.

Läs mer: Här är NIBEs lösningar för stora fastigheter.  

Lika viktigt i nytt som gammalt

Ett effektivt energisystem är standard när det byggs nytt 2021, men det är lika viktigt att äldre fastigheter också uppdateras med ett modernt system. Bostadsrättsföreningen ”Niklas” i Älmhult gjorde just detta.

– De tre husen i bostadsrättsföreningen är från sextiotalet och led av stora värmeförluster. Genom att återvinna varmluft från ventilationen, installera nya bergvärmepumpar och solceller på taken kunde föreningen sänka den totala energiförbrukningen med 75 procent, säger Fredrik Snygg.

Läs mer om NIBEs arbete med bostadsrättsföreningen ”Niklas” här.  

Bergvärmepumpar är också populära på äldreboenden.

– Många äldre mår dåligt under de varma sommarmånaderna och det har blivit väldigt viktigt för äldreboenden att kunna kyla ner lokalerna när temperaturerna stiger. På sommaren kan vi använda borrhålen för att kyla fastigheten. Samtidigt går den överblivna värmen tillbaka ner i hålet och värmer det inför vintern. På så vis får vi en synergieffekt som effektiviserar energiförbrukningen året om, avslutar Fredrik Snygg.

Fakta:

NIBE är en global koncern som 2020 hade cirka 19 000 anställda och en omsättning på 27 miljarder kronor. Koncernen utvecklar och tillverkar intelligenta och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort i alla typer av fastigheter. NIBE förser också marknaden med komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning samt styrning för industri och infrastruktur. Verksamheten bedrivs inom tre affärsområden: NIBE Climate Solutions, NIBE Element och NIBE Stoves. NIBE börsnoterades 1997.

 

Mer från Nibe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nibe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?