ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Nibe

Hållbara produkter gynnar företags lönsamhet på sikt

Hållbara produkter står för en allt större del av företags försäljning. Företag som arbetar med hållbarhet långsiktigt skapar bättre förutsättningar för att ge sina ägare bra avkastning och bidrar till att vi når de globala hållbarhetsmålen.

Hållbara energilösningar i världsklass är en sammanfattning av en långsiktig affärsstrategi för NIBE Industrier.

– Ett hållbart näringsliv är en förutsättning för den nödvändiga omställningen i världen till ett hållbart samhälle. Ett tecken på att det går åt rätt håll är att hållbara produkter står för en allt större del av företags omsättning. På NIBE drivs vi av en stark vision att vårt eget arbete med hållbara produkter gynnar affärerna, säger Kenneth Magnusson, hållbarhetschef på NIBE.

NIBE Industrier ser en tydlig ökning av efterfrågan på hållbara produkter, inte minst inom den yngre generationen.

– Företag som arbetar långsiktigt hållbart har bättre förutsättningar att ge bra avkastning till sina ägare, sina medarbetare och övriga intressenter, säger Kenneth Magnusson.  

– Vi ser också ett tydligt ökat intresse för hållbarhetsfrågor från investerare. På lite sikt kommer krav från allt fler investerare innebära att det finns stor tillgång till kapital för hållbar produktion, säger Helene Olsson, ansvarig för kvalitetssäkring av leverantörer på NIBE.

NIBE har en långsiktighet i hållbarhetsfrågor och har under många år arbetat med dessa frågor som är alltmer viktiga för näringslivets möjligheter att bidra till en omställning. För NIBE är omställningen viktig i och med att det är ett globalt företag med försäljnings- och produktionsverksamhet i många länder och att det har produkter som kan bidra till omställningen.

Hållbarhet har varit en viktig del av NIBE:s verksamhet och värderingar i många år. Under de senaste tio åren har man arbetat mer systematiskt med hållbarhet. Företaget tillverkar energieffektiva klimatlösningar för bostäder och fastigheter, och den dominerande produkten är värmepumpar.

Produkterna utvecklas med målsättningen att de ska vara hållbara och miljövänliga. De drivs med förnyelsebar energi och hjälper kunderna att avveckla fossil uppvärmning och att sänka sitt koldioxidavtryck. Värmepumpar är en bra lösning när det gäller att minska sin energiförbrukning och sitt avtryck på miljön, eftersom de är mycket energieffektiva och ger en besparing på 80 procent av energibehovet jämfört med konventionella uppvärmningssystem.

– Våra produkter förser hemmet med värme, kyla, ventilation och varmvatten, vilket gör det möjligt att skapa ett perfekt inomhusklimat med bra ventilation och en jämn och stabil temperatur, samtidigt som de bidrar till att vi når de globala hållbarhetsmålen, säger Kenneth Magnusson.

Företaget har satt upp flera hållbarhetsmål, bland annat från Sustainable Development Goals, SDG, som är en del av FN:s Agenda 2030.

– Ett exempel på ett sådant mål är att 55 procent av företagets omsättning ska komma från produkter som sänker koldioxidavtrycket, säger Kenneth Magnusson. I dag ligger vi på 53 procent. När vi når detta mål kommer vi antagligen justera upp det ytterligare.

Med stöd av digitaliseringen och ny teknik arbetar NIBE sedan några år med livscykelanalyser och liknande verktyg.

– Den nya tekniken innebär också att våra värmepumpar på sikt kommer kunna registrera kunders användningshistorik, vilket gör det möjligt för dem att bli ännu mer energieffektiva, fortsätter Kenneth Magnusson.

NIBE samarbetar även med sina kunder och leverantörer på hållbarhetsområdet. Många kunder, framför allt B2B-företag, ställer miljö- och hållbarhetskrav som NIBE tillgodoser. Som en del i detta arbete ställer NIBE samma krav på sina egna leverantörer.

– Det handlar bland annat om mänskliga rättigheter, arbetsmiljö för de anställda och antikorruption, säger Helene Olsson. Vi har leverantörer i många länder som vi utvärderar och besöker för att säkerställa att de följer vår uppförandekod.

– Vi behöver även system för att kunna anpassa oss till alla regler om kemikalier och innehåll i produkter, vilket också gör det möjligt för oss att säkerställa att våra produkter är hållbara, tillägger hon.

Även i NIBE:s egna fabriker arbetar man med att energieffektivisera och minska sitt koldioxidavtryck. Det sker bland annat genom eliminering av fossilt bränsle (olja) i produktionsenheterna, och uppvärmning med värmepumpslösningar för att energioptimera och sänka energiförbrukning samt koldioxidutsläpp.

– De anställda är en viktig del i NIBE:s hållbarhetsarbete, och det är självklart av vikt att vi är och ses som ett hållbart företag. Vi behöver vara hållbara för att attrahera den nya generationen av medarbetare som ska se till att utveckla företaget i framtiden, säger Kenneth Magnusson.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nibe och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer