1515
Annons
Innehåll från NextCell PharmaAnnons

Stamcellsbehandlingen som skulle kunna stoppa diabetes

”Edvard Smith är professor i molekylär genetik, medgrundare och medicinsk chef på NextCell Pharma och forskar om immunbrister.”
”Edvard Smith är professor i molekylär genetik, medgrundare och medicinsk chef på NextCell Pharma och forskar om immunbrister.”

Diabetes ökar bland barn och unga. Idag är sjukdomen obotlig, men stamcellsbolaget NextCell Pharma tror att diabetes och flera andra sjukdomar skulle kunna behandlas med hjälp av stamceller. I en ny studie har NextCell Pharma redan sett effekter av sådan terapi mot autoimmun diabetes.

Edvard Smith, medgrundare och medicinsk chef på NextCell Pharma, forskar om immunbrister och förklarar vad stamceller är.

– Stamceller ger upphov till alla andra celler i kroppen. Den första är det befruktade ägget som ju utvecklas till en hel människa, medan det är mer specialiserade stamceller som skapar ny hud, nya blodkroppar och brosk, säger han.

Med hjälp av stamceller kan man utveckla läkemedel och behandlingar. Stamceller kan dock vara svåra att hitta, men i samband med förlossningen finns många att hämta – och de kommer från navelsträngen. Därför startade NextCell Pharma för några år sedan Skandinaviens största stamcellsbank ”Cellaviva” där efterbörden kan sparas.

Samarbeten med erkända professorer

Inom NextCell Pharma finns några av världens främsta professorer. Ett exempel är Per-Ola Carlsson som är professor i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet. Han har bland annat tilldelats Johnny Ludvigsson-priset av Kronprinsessan två gånger under Världsdiabetesdagen för sin forsknings om diabetes hos barn och ungdomar.

Edvard Smith, som är verksam vid Karolinska institutet, är professor i molekylär genetik och har bland annat fått äran att presentera 2018 års nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Pågående studie kan revolutionera

NextCell Pharmas mål är att utveckla stamcellsbehandlingar för ett flertal svåra sjukdomar, såsom bland annat diabetes.

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunförsvar angriper cellerna i bukspottskörteln så att de inte längre kan tillverka insulin.

Just nu genomför NextCell Pharma en studie om stamcellsbehandlingar mot just diabetes genom att utvinna stamceller från navelsträngen.

– Stamceller kan inte bara ge upphov till hud och blod utan även dämpa inflammation. Vi ger patienter som insjuknat i diabetes dessa stamceller och studien kommer att visa på om de kan dämpa immunförsvaret och därmed tillåta patienterna att bibehålla produktionen av insulin, förklarar Edvard Smith.

Redan nu har studien visat effekt.

– Vi började med en dosökningsstudie och det visade sig att de patienter som hade behandlats med högre doser bibehöll sin insulintillverkning bättre.

– En kontrollerad studie förväntas bli färdig till sensommaren och vi hoppas att den här typen av terapier i framtiden kommer att kunna revolutionera hur sjukdomar behandlas, säger Edvard Smith.

– Det blir också mycket intressant för oss att se hur länge effekten sitter i, det är nästa steg. Vad händer efter två år eller tre år, måste man upprepa behandlingen? I ett långsiktigt perspektiv är förhoppningen att stamceller ska kunna injiceras på en vårdcentral.

EXTERN LÄNK: Läs mer om NextCell Pharma 

NextCell Pharma

NextCell Pharma är verksamt inom stamcellsforskning, ett fält som kan revolutionera hur sjukdomar behandlas i framtiden. Företaget utvecklar läkemedelskandidaten ProTrans för behandling av autoimmuna sjukdomar och inflammatoriska tillstånd samt för att motverka avstötning vid organtransplantation. Parallellt med forskningen driver företaget även Cellaviva, Skandinaviens största biobank för privatsparande av stamceller.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NextCell Pharma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?