1515
Innehåll från NesteAnnons

Svenska ön som blev en världsnyhet

Plötsligt flockades internationella journalister och tv-team på båten till Stockholms skärgård.

Här är historien om hur Lidö blev Zero Island – ön som minimerat sina koldioxidutsläpp på bara ett år.

– Projektet vill inspirera till hållbara val och bidra till ett bättre samhälle. Det går att göra stora förändringar om vi bara vill och arbetar tillsammans, säger Carl Nyberg, affärsenhetschef hos Neste.

Så förvandlades Lidö till Zero Island – läs mer

Till år 2045 ska Sverige bli klimatneutralt, vilket innebär att landets nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären ska bli noll. En målsättning som finska Neste, världens största producent av förnybar diesel, tagit fasta på.

– Vi blev inspirerade av visionen och ville närmare förstå vad det kommer innebära för samhället. Eftersom vi tar fram hållbara lösningar inom olika områden ledde det oss fram till ett experiment: går det att ställa om ett helt samhälle på kort tid? Och vi ville gärna ha en ö eftersom det var ett tydligt avgränsat område, berättar Carl Nyberg.

”Kändes superhäftigt”

Valet föll på Lidö i Stockholms norra skärgård. På ön finns en bofast familj, samt en affärsverksamhet och på somrarna kommer tusentals besökare för att njuta av naturen. Hugo Olofsson, som driver Lidö Värdshus tillsammans med affärspartnern Olle Tejle, blev centralgestalter när Lidös förvandling till Zero Island genomfördes.

– Det kändes superhäftigt när vi fick frågan. Vi hade ju redan ett miljötänk, som sopsortering och kompostering, men nu fick vi tänka på detaljnivå. Servetter och sugrör skulle bytas ut som ett exempel, vilket ju kostar några kronor extra. Men vi kände att om målet skulle nås var det värt det, säger Hugo Olofsson.

Tekniken finns tillgänglig – redan nu

Målet ja. För nollställa sina koldioxidutsläpp på 365 dagar räcker det förstås inte med att byta ut sugrör eller servetter. Det krävs insatser inom en mängd områden (se faktaruta nedan). En stor del av utsläppen kunde minskas tack vare Nestes förnybara diesel för transporter. Såväl traktorer som maskiner kunde tankas med biobränsle – precis som färjan till ön.

– Genom vår Neste MYFörnybar  Diesel har vi internationellt lyckats sänka koldioxidutsläppen med 7,9 miljoner ton, vilket motsvarar utsläppen från tre miljoner personbilar. Därför kunde vi använda en av våra egna lösningar, som vi vet ger stor effekt, säger Carl Nyberg.

Efter ett år minskade utsläppen på ön med 78 procent. Samtliga lösningar som användes finns tillgängliga för vanliga hushåll:

–  En viktig lärdom från detta projekt, är att det redan idag finns teknik som kan hjälpa oss att uppnå ambitiösa klimatmål, säger Carl och fortsätter:

– Tidigt stod det klart att man inte klarar av att göra en sådan här resa på egen hand. Därför är vi jätteglada över alla partners som tände på idén och gemensamt strävar mot målet. Vi har jobbat med en mångfald av lösningar för att uppnå störst möjliga effekt.

”Vi har ett sug att fortsätta”

Zero Island skapade även internationellt intresse. Medieteam från flera länder, bland annat Tyskland, Nederländerna och Storbritannien besökte ön som lyckats tackla utmaningen vår planet står inför:

– I början tyckte vi faktiskt det var lite jobbigt om jag ska vara ärlig. Vi är krögare som steker fisk och häller upp dryck, säger Hugo med ett skratt. Men sedan inser man vidden av det vi lyckas göra, det är ingen engångsgrej utan ett budskap där vi kunde lära andra om vad som är möjligt att göra med redan befintliga lösningar.

Vad är du mest stolt över i Zero Island-projektet?

– Det blir ju helheten, att vi siktar på en nollvision. Vi har ju redan nått otroligt långt och vi har ett sug att fortsätta även under 2020.

 

Läs mer om Zero Island och Nestes arbete här

ZERO ISLAND

– Är en del av Journey to Zero, Nestes initiativ för en fossilfri framtid.

– Platsen är Lidö i Stockholms norra skärgård. På ön finns Lidö Värdshus, vars ägare Hugo Olofsson och Olle Tejle är lokala ambassadörer för projektet.

– Projektet pågick i 365 dagar under 2018 och 2019. Under perioden sänktes koldioxidutsläppen med 78 procent, från 180 ton koldioxid till 40 ton. De återstående 22 procenten klimatkompenserades.

– Totalt 18 redan existerande lösningar användes för att sänka koldioxidutsläppen. Dessa innefattade energiproduktion i form av solpaneler, värmepumpar för uppvärmning, byte till förnybart bränsle på öns transportfordon och på färjorna som trafikerar ön, klimatsmart meny samt förbättrad hantering och kompostering av matavfall.

– Lidö är helt öppen för allmänheten, som har möjlighet att semestra på ön genom Zero Vacation. Boende i Zero Cabin, byggd av material med minimal påverkan och hållbara menyn Zero Meny, ingår i den fossilfria semestern. Genom en ”skattjakt” på ön kan besökarna kan lära sig mer om projektet och hur se själva kan leva mer klimatsmart.

NESTE 

– Grundat 1948 i Finland. Neste har raffinaderier för produktion av förnybar diesel i Singapore, Nederländerna och Finland.

– Är världens största tillverkare av förnybar diesel, Neste MY, framställd av avfall och restprodukter.

– Tack vare Neste MY lyckades man i fjol internationellt sänka koldioxidutsläppen med 7,9 miljoner ton, vilket motsvarar utsläppen den tre miljoner personbilar.

– Rankades 2019 som nummer tre bland världens mest hållbara företag av Corporate Knights Global 100 listning 

Mer från Neste

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Neste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?