1515
Innehåll från NesteAnnons

Skärgårdsön som siktar på fossilfria transporter

Lidö ställde om från fossila drivmedel med hjälp av Neste.
Lidö ställde om från fossila drivmedel med hjälp av Neste.

Färjan, terrängfordon och maskiner på Lidö gick på fossila drivmedel. Tack vare projektet Zero Island drivs de nu istället med förnybar diesel – och ön har kapat sina koldioxidutsläpp.

– Transporterna står för stora utsläpp, men de är också enklast att minska om man använder rätt bränsle, säger Victoria von Reis, skandinavisk marknadschef hos Neste.

Så förvandlades Lidö till Zero Island – läs mer

78 procent. Så mycket har skärgårdsön Lidö utanför Norrtälje lyckats sänka sina utsläpp på ett år. Detta med hjälp av Neste, världens största producent av förnybar diesel som tillsammans med öborna förvandlade ön till Zero Island (se faktaruta).

– Med facit i hand lyckades vi åstadkomma vad vi siktade på: att visa att det med redan existerande teknik går att minska klimatavtrycken. Framförallt är vi stolta över att ha testat idén, visat att den är möjlig att genomföra och uppnå klimatnytta, säger Victoria von Reis.

Båtarna till Lidö behövde ställa om

Totalt 18 olika lösningar användes för att uppnå målet, bland annat värmepumpar, solpaneler och förbättrad hantering av matavfall på Lidö Värdshus, som drivs av Hugo Olofsson och Olle Telje. Men projektet stötte också på utmaningar, vissa mindre – andra rejäla:

– Att få deras terrängfordon att byta till förnybar diesel var ju en lätt inställningsfråga  men en stor   utmaning var att få resan till och från ön fossilfri, berättar Victoria och fortsätter:

– Vi fick presentera förnybar diesel som en lösning till båtarna för fossilfri transport till ön Lidö, till en av Waxholmsbolagets underleverantörer som l  numer kör på vår förnybara diesel Neste MY. Det var viktigt för projektet att lyckas med båtarnas fossilfrihet, då vi visste att sänkningarna skulle bli betydande.

Alla lösningar viktiga

För att minska påverkan av transport började diesel-drivnafordon och färjorna till Zero Island använda Neste MY Förnybar Diesel. Gjord på 100 procent förnybara råvaror är drivmedlet fossilfritt och utsläppen är upp till 90 procent lägre jämfört med fossil diesel.

– Man har en nollvision och siffrorna är jätteimponerade.  Att tanka fossilfritt i våra fordon var ju en självklarhet redan för början, säger Hugo Olofsson, som tillsammans med Olle är ambassadörer för Zero Island.

Samtidigt påpekar Victoria att det inte räcker med att genomföra en sak för att nå riktiga resultat:

– Om man tittar på vilka åtgärder som gjordes  hade vi inte kunnat exkludera någon lösning för att nå målet. Att byta bränsle är en del, men inte hela lösningen. Utsläppen från maten gick ner 48 procent och tack vare våra partners minskade utsläppen från själva byggnaderna med 94 procent, vilket är imponerande.

– Det är lättare att minska utsläppen än vad många tror, men då måste alla parter jobba tillsammans, säger hon.

Läs mer om Zero Island och Nestes arbete här

FAKTA: ZERO ISLAND

– Är en del av Journey to Zero, Nestes initiativ för en fossilfri framtid.

– Platsen är Lidö strax utanför Norrtälje. På ön finns Lidö Värdshus, vars ägare Hugo Olofsson och Olle Telje är lokala ambassadörer för projektet.

– Projektet pågick i 365 dagar under 2018 och 2019. Under perioden sänktes koldioxidutsläppen med 78 procent, från 180 ton koldioxid till 40 ton. De återstående 22 procenten klimatkompenserades.

– Totalt 18 redan existerande lösningar användes för att sänka koldioxidutsläppen. Dessa innefattade energiproduktion i form av solpaneler, värmepumpar för uppvärmning, byte till förnyelsebart bränsle på öns transportfordon och på färjorna som trafikerar ön, klimatsmart meny samt förbättrad hantering och kompostering av matavfall.

– Lidö är helt öppen för allmänheten, som har möjlighet att semestra på ön genom Zero Vacation. Boende i Zero Cabin, byggd av material med minimal påverkan och hållbara menyn Zero Meny, ingår i den fossilfria semestern. Genom en ”skattjakt” på ön kan besökarna kan lära sig mer om projektet och hur se själva kan leva mer klimatsmart.

FAKTA: NESTE

– Grundat 1948 i Finland. Neste har raffinaderier för produktion av förnybar diesel i Singapore, Nederländerna och Finland.

– Är världens största tillverkare av förnybar diesel, Neste MY, framställd av avfall och restprodukter.

– Tack vare Neste MY lyckades man i fjol internationellt sänka koldioxidutsläppen med 7,9 miljoner ton, vilket motsvarar utsläppen den tre miljoner personbilar. 

– Rankades 2019 som nummer tre bland världens mest hållbara företag av Corporate Knights Global 100 listning

Mer från Neste

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Neste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?