1515
Innehåll från NesteAnnons

Så påverkar din mat vårt klimat: ”Hållbar meny”

Menyns råvaror har i möjligaste mån producerats lokalt och portionerna är lite mindre för att minska på matsvinnet.
Menyns råvaror har i möjligaste mån producerats lokalt och portionerna är lite mindre för att minska på matsvinnet.

Matproduktion står för en fjärdedel av våra koldioxidutsläpp. Därför skapade stjärnkocken Jonas Svensson, känd från bland annat Kockarnas Kamp Zero Menu, en måltid med minimalt klimatavtryck.

– Den är vacker, god och hållbar hela vägen, säger krögaren Hugo Olofsson, som serverar menyn på Lidö Värdshus.

Så förvandlades Lidö till Zero Island – läs mer

På ett år lyckades Lidö i Stockholms skärgård minska sina koldioxidutsläpp med 78 procent tack vare projektet Zero Island (se faktaruta). En viktig pusselbit i sänkningen var satsningen på Zero Menu, som togs fram prisbelönte kocken Jonas Svensson.

– Vi träffade honom och berättade om vad som är användbart på ön. Bland annat är ramslöken i förrätten plockad på ön, den är hundra procent Lidö, berättar Hugo Olofsson och fortsätter:

– Utmaningen låg i att göra en så hållbar meny som möjligt. Vi diskuterade om den skulle göras helt vegetarisk men landade i att den ska kännas skärgård och då var fisk en naturlig del.

”Huvudrätten är väldigt annorlunda”

Efter flertalet tester bestämde de sig för en förrätt med kall ramlöksnicoise, huvudrätt med spetskål och Hjälmaregös samt en efterrätt med ”falsk” mandelkaka med rabarber och punchgrädde.

– Framförallt huvudrätten är väldigt annorlunda. Man får ett kålhuvud där fisken blandats med fänkål och dill. Det har hänt att folk undrat var fisken tagit vägen, säger Hugo med ett skratt.

Menyns råvaror har i möjligaste mån producerats lokalt och ekologiskt och portionerna är lite mindre för att minska på matsvinnet:

– Äter du hela menyn kommer du bli mätt, men vi är frikostiga om du vill ha backning. Hellre be om mer än att vi ska behöva slänga mat i onödan.

Soporna minskar

Tack vare Zero Island-projektet har Lidö Värdshus även förfinat sin kompostering. Numera får de ny fräsch jord på bara 24 timmar, som till våren kommer blandas ut med annan jord och användas till öns odlingar. Det minskade matsvinnet har även en annan fördel:

– Förutom att vi har energirik jord att använda nästa år blir ju soporna färre. Tar du bort matavfall blir säckarna färre och det blir mindre skräp att ta hand om.

Vår matproduktion påverkar ju klimatet starkt, vilka är dina bästa tips för att tänka mer hållbart kring sin egen mat?

– Framförallt tycker jag att fler bör laga schysst mat hemma istället för att äta snabbmat, det är billigare och nyttigare, men släng inte mat i onödan. Och läs på om matproduktion, det gör att du kommer tänka på vad du stoppar i dig och hur det påverkar klimatet.

Läs mer om Zero Island och Nestes arbete här

FAKTA: ZERO ISLAND

– Är en del av Journey to Zero, Nestes initiativ för en fossilfri framtid.

– Platsen är Lidö strax utanför Norrtälje. På ön finns Lidö Värdshus, vars ägare Hugo Olofsson och Olle Telje är lokala ambassadörer för projektet.

– Projektet pågick i 365 dagar under 2018 och 2019. Under perioden sänktes koldioxidutsläppen med 78 procent, från 180 ton koldioxid till 40 ton. De återstående 22 procenten klimatkompenserades.

– Totalt 18 redan existerande lösningar användes för att sänka koldioxidutsläppen. Dessa innefattade energiproduktion i form av solpaneler, värmepumpar för uppvärmning, byte till förnyelsebart bränsle på öns transportfordon och på färjorna som trafikerar ön, klimatsmart meny samt förbättrad hantering och kompostering av matavfall.

– Lidö är helt öppen för allmänheten, som har möjlighet att semestra på ön genom Zero Vacation. Boende i Zero Cabin, byggd av material med minimal påverkan och hållbara menyn Zero Meny, ingår i den fossilfria semestern. Genom en ”skattjakt” på ön kan besökarna kan lära sig mer om projektet och hur se själva kan leva mer klimatsmart.

FAKTA: NESTE

– Grundat 1948 i Finland. Neste har raffinaderier för produktion av förnybar diesel i Singapore, Nederländerna och Finland.

– Är världens största tillverkare av förnybar diesel, Neste MY, framställd av avfall och restprodukter.

– Tack vare Neste MY lyckades man i fjol internationellt sänka koldioxidutsläppen med 7,9 miljoner ton, vilket motsvarar utsläppen den tre miljoner personbilar. 

– Rankades 2019 som nummer tre bland världens mest hållbara företag av Corporate Knights Global 100 listning

Mer från Neste

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Neste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?