1515
Innehåll från NesteAnnons

Ön ställde om helt för klimatet – på ett år: ”Bevis att det går”

Victoria von Reis, Nestes skandinaviska marknadschef.
Victoria von Reis, Nestes skandinaviska marknadschef.

78 procents minskning av utsläppen på bara ett år.

Ön Lidö belägen i Norrtäljes skärgård visar att vi kan ställa om för klimatets skull – om vi bara vill.

– Detta är verkligen ett bevis för att det går att göra redan i dag, säger Carl Nyberg, affärsenhetschef hos Neste.

Så förvandlades Lidö till Zero Island – läs mer

Hur löser vi klimatkrisen? En del av svaret kanske stavas Zero Island, ett unikt projekt startat av Neste, världens största tillverkare av förnybar diesel. På 365 dagar lyckades nämligen Lidö i Stockholms skärgård bli nästan helt fossilfritt med lösningar som redan finns (se faktaruta).

– Som bolag drivs vi av ett starkt syfte: att skapa en livskraftig planet för våra barn. Därför är vi motiverade att ta fram hållbara alternativ med låga koldioxidutsläpp och ge våra kunder möjligheten att ta ansvarfsulla beslut varje dag. Detta projekt är vår möjlighet att inspirera och skapa hopp i klimatfrågan, som med rätta, skapar mycket oro, säger Carl Nyberg.

Vad tänkte du när du hörde om idén med Zero Island första gången?

– Att det lät som en väldigt spännande utmaning, men jag hade svårt att se hur vi skulle lyckas på så kort tid. Vi hade ju satt ribban väldigt högt.

”Vi har alla ett ansvar”

Genom en rad olika insatser inom flera områden, där flera aktörer var inblandade, blev projektet en succé. Och utan samarbete hade det inte gått. Det menar Victoria von Reis, skandinavisk marknadschef hos Neste:

– Som ensam aktör hade det varit helt omöjligt att uppnå detta, det är den stora lärdomen från projektet. Det går inte att bara peka på en lösning, vi behöver alla lösningar som finns, säger hon och fortsätter:

– Det krävs att vi alla hjälps åt för att bli fossilfria: företag, politiker, allmänheten. Ingen kommer undan, vi har alla ett ansvar för att lösa detta tillsammans.

”Det ligger i vårt DNA”

Att det var just Neste som initierade Zero Island, var ingen slump. Enligt Carl Nyberg är projektet snarare en naturlig utveckling på den omställningsresan bolaget genomför:

– I 70 år har vi satsat på teknologi och forskning, det ligger i vårt DNA att arbeta med innovation och utveckling för att få fram så bra produkter som möjligt. Vi har sedan drygt tio år tillbaka gjort stora investeringar i förnybara lösningar, vi tog beslutet att ”den här riktningen ska vi gå”. Det var tufft i början, men idag ser vi att det var rätt och affären är lönsam. Det har bland annat resulterat i att vi idag är väldens största producent av förnybar diesel från avfall och restprodukter. Målet är att bli världsledande i förnybara och cirkulära lösningar, säger han.

Nästa mål: Hållbart flygbränsle

Satsningen på att bredda verksamheten har gjort att Neste inte bara producerar förnybar diesel till vägtrafiken, utan man arbetar nu med att ta fram bioplaster till både konsument och industri, samt den nyligen lanserade Neste MY Förnybart Flygbränsle.

– Flyget står inför jätteutmaningar. Där är vi övertygande om att efterfrågan på hållbara lösningar kommer att öka, att hitta hållbara sätt att flyga är avgörande och vår lösning kommer spela signifikant roll, säger Nyberg.

Victoria von Reis sätter satsningen på Zero Island i ett bredare samhällsperspektiv:

– Företagen måste tänka hållbart i sin affärsidé eftersom konsumenterna gör det. Nu kommer en ny generation unga som sätter denna fråga högst, den arbetsgivare som inte är med på resan blir heller inte attraktiv. Därför är det positivt att vi leder vägen och visar att en omställning är görbar om man bara vill.

Läs mer om Zero Island och Nestes arbete här

FAKTA: ZERO ISLAND

– Är en del av Journey to Zero, Nestes initiativ för en fossilfri framtid.

– Platsen är Lidö strax utanför Norrtälje. På ön finns Lidö Värdshus, vars ägare Hugo Olofsson och Olle Telje är lokala ambassadörer för projektet.

– Projektet pågick i 365 dagar under 2018 och 2019. Under perioden sänktes koldioxidutsläppen med 78 procent, från 180 ton koldioxid till 40 ton. De återstående 22 procenten klimatkompenserades.

– Totalt 18 redan existerande lösningar användes för att sänka koldioxidutsläppen. Dessa innefattade energiproduktion i form av solpaneler, värmepumpar för uppvärmning, byte till förnyelsebart bränsle på öns transportfordon och på färjorna som trafikerar ön, klimatsmart meny samt förbättrad hantering och kompostering av matavfall.

– Lidö är helt öppen för allmänheten, som har möjlighet att semestra på ön genom Zero Vacation. Boende i Zero Cabin, byggd av material med minimal påverkan och hållbara menyn Zero Meny, ingår i den fossilfria semestern. Genom en ”skattjakt” på ön kan besökarna kan lära sig mer om projektet och hur se själva kan leva mer klimatsmart.

FAKTA: NESTE

– Grundat 1948 i Finland. Neste har raffinaderier för produktion av förnybar diesel i Singapore, Nederländerna och Finland.

– Är världens största tillverkare av förnybar diesel, Neste MY, framställd av avfall och restprodukter.

– Tack vare Neste MY lyckades man i fjol internationellt sänka koldioxidutsläppen med 7,9 miljoner ton, vilket motsvarar utsläppen den tre miljoner personbilar. 

– Rankades 2019 som nummer tre bland världens mest hållbara företag av Corporate Knights Global 100 listning

Mer från Neste

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Neste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?