1515
Innehåll från NesteAnnons

Experimentet: Så blir hela ön klimatneutral

Sirpa Tuomi, marknadsföringsdirektör hos Neste.
Sirpa Tuomi, marknadsföringsdirektör hos Neste.

Ett unikt experiment som lyckades.

Nu avslöjas hur Lidö i Stockholms skärgård sänkte sina koldioxidutsläpp med 78 procent, klimatkompenserade för resten – och blev Zero Island.

– Alla blev förvånade över att det gick att göra en stor förändring på bara ett år, säger Sirpa Tuomi, marknadsföringsdirektör hos Neste, som stöttar projektet.

Läs mer om Zero Island och Nestes arbete här

En klassiskt röd väderkvarn vid strandkanten möter besökarna när färjan från fastlandet lägger till. Grusvägen från bryggan leder upp till Lidö Värdshus, en herrgårdsliknande byggnad som omges av skog och ängar.

– Mitt första intryck av Lidö var väldigt positivt. Från båtresan ut till att vandra runt på klipporna och njuta av utsikten över havet. Andra sidan av ön är verkligen värd ett besök, det är få som hittar dit trots att ön är ganska liten, berättar Sirpa Tuomi och fortsätter:

– Det är en naturskön plats med året runt-boende, affärsverksamheter och många besökare. Jag kände direkt att detta var en perfekt plats för projektet.

”Engagerade från dag ett”

Projektet Sirpa syftar på är Zero Island, initierat av Neste, världens ledande producent av förnybar diesel. De ville undersöka om det med befintlig teknik går att sänka öns koldioxidutsläpp till ett minimum. Bland annat installerades solpaneler, vattenvärmepumpar och drivmedlet – även på färjan till ön – byttes ut till Neste MY Förnybar Diesel (se faktaruta).

– Totalt använde vi arton olika lösningar. En sak vi insåg tidigt är att det är omöjligt att göra en sådan här förändring utan samarbete med andra partners. Vi hade också ett stort stöd och deltagande från Lidö Värdshus, de delade vår syn och var engagerade från dag ett, säger hon.

När projektet summerades i höstas, efter ett års hårt jobb, visade siffrorna på en sänkning av Lidös koldioxidutsläpp med hela 78 procent.

– Det är ett fantastiskt resultat, vi har visat att det är möjligt att göra detta redan idag. När vi gick i mål var reaktionen från alla inblandade: ”Tänk att det faktiskt gick att genomföra med teknik som redan idag går att köpa i affären.

”Folk i hela landet kontaktar oss”

Hugo Olofsson driver Lidö Värdshus tillsammans med affärspartner Olle Tejle och duon har fungerat som ambassadörer för Zero Island-projektet på ön. Duon har länge själva haft ett hållbarhetsfokus i verksamheten och tack vare Neste kunde de intensifiera arbetet.

– Kunskapen och den proffsiga inställningen Neste bidragit med har varit oerhört viktig. De har kunnat räkna ut i detalj vilka investeringar som är absolut bäst för oss och för klimatet, man har verkligen känt ”wow, de kan detta”. Jag är stolt över att vi försöker göra något tillsammans och visa att det går att förändra, säger han.

Med 2020 runt hörnet är Hugo sugen på att fortsätta på den inslagna vägen – och pekar på att Zero Island redan gett ringar på vattnet:

– Folk i hela landet kontaktar oss och undrar över hur vi lyckats och vilka investeringar som de själva kan göra. Och vi delar gärna med oss av kunskapen. Även om man inte kan göra allt på en gång kan man göra det bit för bit.

Så förvandlades Lidö till Zero Island – läs mer 

FAKTA: ZERO ISLAND

– Är en del av Journey to Zero, Nestes initiativ för en fossilfri framtid.

– Platsen är Lidö i Stockholms norra skärgård. På ön finns Lidö Värdshus, vars ägare Hugo Olofsson och Olle Tejle är lokala ambassadörer för projektet. 

– Projektet pågick i 365 dagar under 2018 och 2019. Under perioden sänktes koldioxidutsläppen med 78 procent, från 180 ton koldioxid till 40 ton. De återstående 22 procenten klimatkompenserades.

– Totalt 18 redan existerande lösningar användes för att sänka koldioxidutsläppen. Dessa innefattade energiproduktion i form av solpaneler, värmepumpar för uppvärmning, byte till förnybart drivmedel på öns transportfordon och på färjorna som trafikerar ön, klimatsmart meny, samt förbättrad hantering och kompostering av matavfall.

– Lidö är helt öppen för allmänheten, som har möjlighet att semestra på ön genom Zero Vacation. Boende i Zero Cabin, byggd av material med minimal påverkan och hållbara menyn Zero Meny, ingår i den fossilfria semestern. Genom en ”skattjakt” på ön kan besökarna lära sig mer om projektet och hur de själva kan leva mer klimatsmart.

FAKTA: NESTE

– Grundat 1948 i Finland. Neste har raffinaderier för produktion av förnybar diesel i Singapore, Nederländerna och Finland.

– Är världens största tillverkare av förnybar diesel, Neste MY.

– Internationellt hjälpte Nestes förnybara drivmedel att minska koldioxidutsläppen med 7,9 miljoner ton, vilket motsvarar utsläppen från tre miljoner personbilar. 

– Rankades 2019 som nummer tre bland världens mest hållbara företag av Corporate Knights Global 100 listning

Mer från Neste

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Neste och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?