Annons
Innehåll från Neo4JAnnons

Teknologin som är här för att stanna

Emil Eifrem, vd och medgrundare till Neo4j.
Emil Eifrem, vd och medgrundare till Neo4j.

Framtiden för Artificiell Intelligens (AI) heter grafbaserad maskininlärning och är redan här. Möt företaget som gör det möjligt och har skapat förutsättningarna för fler att använda teknologin – utanför Silicon Valleys gränser. 

Det råder inga tvivel om att moderna analysplattformer i dag innehåller och utnyttjar grafteknologin för att kunna prestera de resultat som dagens snabbfotade organisationer förväntar sig. Den ständigt ökande mängden data, den tilltagande komplexiteten samt behovet av att ännu snabbare kunna ge svar på frågor kräver i grunden en ny design och teknologi.

En handfull företag insåg i början på 2000-talet kraften och potentialen i grafteknologin och kunde därigenom revolutionera sin nisch. 2007 grundades Neo4j som i sin tur gjorde tekniken tillgänglig för en bredare marknad. I grunden låg hypotesen att världen kommer att bli mer och mer sammankopplad och vår data mer och mer ihopkopplad, en hypotes som senare visade sig vara sann.

– Vi hade själva upplevt problem med att jobba med en traditionell databas. Har man data som är ihopkopplat och i förändring blir det svårt att trycka in det i fyrkantiga tabeller. Vi insåg att vi inte kunde vara ensamma om det här problemet och bestämde oss därför för att satsa på en lösning, säger Emil Eifrem, medgrundare och vd för Neo4j.

Visst hade Emil rätt och i dag finns grafer överallt. I NASAs fall, i form av en knowledge graph för att möta dom enorma ingenjörsutmaningarna i resan mot Mars. Eller som i ICIJ fall, för att utreda finansiell brottslighet i Panama Papers, Paradise papers och nu senast FinCEN Files. Alla är tydliga exempel på där Neo4j och värdet av relationerna haft en central roll. 

Användningsområdena är lika många som det finns kunder, och sträcker sig från Ebay, UBS, Adobe och Allianz. Det kunderna har gemensamt är att de insett att värdet i relationerna är lika högt som de enskilda datapunkterna, att vi i en allt mer komplex, utmanande och snabbrörlig verklighet behöver en teknik som är anpassad till de förändringar som sker i både data och modell. 

I takt med AI:s intåg har också behovet för förståelse och transparens ökat. Grafisk maskininlärning och Neo4j gör det möjligt för sakkunniga och specialister att granska och validera beslutskriterierna något som ibland kallas Explainable AI (XAI). Dagens AI måste inte bara fungera korrekt utan också överensstämma med samhällets värderingar för att uppnå acceptans och förtroende av användarna. En förutsättning för att det ska fungera är kontextbaserad AI - dvs. systemet innehåller kontextuell data och processer; ett demystifierande av den tidigare så ofta kallade magiska svarta lådan.

Så vart börjar man? Visst finns det enkla och vid det här laget uppenbara användningsområden som ger snabbt ger verksamhetsnytta:

1. Customer 360 

2. Fraud & AML

3. Produktrekommendationer

4. Medicinsk forskning och utveckling 

5. Supply chain och riskhantering

6. Automatiserad MDM

Grafteknologin är definitivt här för att stanna och för de organisationer som vill vara datadrivna och inte hamna efter är det ett självklart komplement till den befintliga analysplattformen. 

Om Neo4J

Neo4j är en grafdatabas, byggd från grunden för att utnyttja inte bara data utan också relationerna mellan datat. De har under en kort tid haft stor framgång och har i dag kunder över hela världen, bland annat: Lockheed Martin Space, Airbnb, Nasa, Adobe och Dun & Bradstreet. 

Läs mer på neo4j.com

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Neo4J och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera