Annons
Innehåll från NanexaAnnons

Nya läkemedel med PharmaShell förväntas förenkla behandlingar

David Westberg, vd Nanexa
David Westberg, vd Nanexa

Sedan Nanexa introducerades på börsen 2015 har bolaget utvecklats från ett rent teknikbolag till ett drug deliverybolag med egen läkemedelsutveckling. Nyligen genomfördes en fulltecknad företrädesemission, vilken medför att Nanexa har god finansiering för vidareutvecklingen av sitt projekt NEX-18.

- NEX-18, som är en en-veckas depåberedning, kommer att underlätta för patienter med MDS (Myelodysplastiskt syndrom), tack vare ffa färre behandlingstillfällen. Samtidigt skapar det möjlighet till besparingar i form av både tid och pengar för vården, betonar vd David Westberg.

NEX-18 är en vidareutveckling av en existerande MDS-terapi, som markant kommer att förenkla patienternas behandling. Istället för sju behandlingar under sju på varandra efterföljande dagar varje månad, kräver NEX-18 enbart en injektion per månad tack vare Nanexas drug delivery-system PharmaShell. Detta förväntas spara stora pengar för vården, och bidrar också till ökad compliance med gällande behandlingsprotokoll. För patienten innebär det färre resor fram och tillbaka till sjukhuset och behöver dessutom utstå färre hälsopåfrestande behandlingar.

- Vi driver just nu projektet i pre-klinisk fas med målsättning att gå in i fas I mot slutet av året. Det kommer vara den första gången PharmaShell går in i klinisk utvärdering vilket blir en viktig milestone för oss, säger David och fortsätter: Vi planerar att ta projektet fram till klinisk proof of concept i fas II och därefter licensiera det till ett större läkemedelsbolag.

Bra resultat i peptiddepåer

Teknologin Pharmashell innebär att läkemedelspartiklarna omsluts av ett skal med kontrollerad löslighet, vars tjocklek styrs med extremt hög precision. Detta gör att läkemedlet kan frigöras under veckor eller till och med månader. Just nu samverkar Nanexa med sex olika bolag inom läkemedel och veterinärläkemedel, där PharmaShell appliceras på olika aktiva substanser.

- Vi siktar på att ett eller flera bolag framöver går in i produktutvecklingsprojekt mot klinisk utveckling med vår teknologi PharmaShell. Bland annat uppvisar vi bra resultat med peptiddepåer i djurstudier, något som är väldigt intressant för många läkemedelsbolag, avslutar David.

Fakta om Nanexa

Nanexa är ett drug delivery-bolag med fokus på den egenutvecklade, nanobaserade drug delivery-plattformen PharmaShell. Nanexa driver utvecklingen av PharmaShell med egna projekt och i samarbetsprojekt med läkemedelsbolag och akademi.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Nanexa och NEX-18 här

Mer från Nanexa

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nanexa och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?