Annons
Innehåll från MovesticAnnons

Robotisering gör pensionsmarknaden mer personlig

Det svenska pensionssparandet har länge dominerats av traditionella pensionslösningar framtagna för ett stort kollektiv. Nu lanserar allt fler aktörer inom pensionsområdet digitala tjänster som ska hjälpa kunderna till ett sparande mer anpassat efter varje kunds behov och situation. 

Försäkringsbolaget Movestic var först ut med att förra året lansera robotrådgivning inom tjänstepension ITP. Företaget jobbar bland annat med att använda modern teknik som artificiell intelligens (AI) och robotrådgivning för att individanpassa kunders fondsparande inom tjänstepension, både kollektivavtalad tjänstepension och privat tjänstepension.

– För oss är det viktigt att alla, oavsett tidigare kunskap, arbete och preferenser, enkelt kan få ett sparande och ett försäkringsskydd baserat på deras unika förutsättningar och preferenser, säger Linnéa Ecorcheville, vd på Movestic Liv & Pension. 

Ändrade behov genom livet

Movestic menar att pensionssparandet måste följa med i utvecklingen och bli mer anpassat till hur vi väljer att leva och arbeta idag och hur vår situation förändras genom livet, inte bara relaterat till ålder. 

Gemensamt för de allra flesta är dock att privat pensionssparande och tjänstepension blir allt viktigare i takt med att vi lever längre och det allmänna pensionssystemet förändras. Rådgivning som tidigare har varit tillgängligt främst för grupper med högre inkomster blir med digitala tjänster tillgängligt för fler.

– Rådgivning, oavsett om den sker i ett fysiskt möte eller via digitala tjänster, ökar individens upplevda kunskap och minskar oron många känner kring pensionen. Digital rådgivning och tekniker som AI skapar möjligheter för många fler att utveckla ett sparande som verkligen gör skillnad på marginalen, säger Linnéa Ecorcheville.

Robot fri från intressekonflikter

Många av de digitala rådgivningstjänster eller ”robotar” som finns på pensionsmarknaden idag innebär i praktiken att kunden landar i en av ett fåtal på förhand bestämda portföljer, ofta en fond-i-fond förvaltad av leverantören. Movestics robot MAIA, som innehåller element av AI, tar istället fram en unik fondportfölj för varje kund genom beprövad teknik. Kunden får hjälp att ta fram sin riskprofil och kan sedan välja att ange preferenser för etik, hållbarhet, avgifter och fondens rating eller välja att inte ange några preferenser alls. Givetvistar roboten även hänsyn till kundens förkunskaper och ekonomiska situation enligt gällande regelverk.

– Roboten bygger på beprövad portföljteori, är helt fri från intressekonflikter och kan appliceras på vilket fondutbud som helst. Så som vårt fondutbud i tjänstepension ITP, vårt ordinarie fondutbud och i teorin även till exempel PPM. Många som sparar till pensionen väljer trygghet på kort sikt framför trygghet i framtiden och har därför alldeles för låg risk i sitt sparande. Där kan digitala tjänster och AI göra stor skillnad och enkelt hjälpa även den utan förkunskaper till ett bra sparande med lagom risk, säger Linnéa Ecorcheville.

Om Movestic Liv & Pension:

Tillhandahåller tjänstepension och privat sparande via kapitalförsäkring och via depå, samt försäkringar kopplade till livet och hälsan till företag och deras anställda, egenföretagare och privatpersoner. För mer information gå till movestic.se

Mer från Movestic

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Movestic och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?