1515
Annons
Innehåll från Move AboutAnnons

Så lätt startar du en bilpool till företaget

Nya EU-krav tvingar företag att rapportera sin klimatpåverkan.

Det gör att tjänstebilens dagar kanske kan vara räknade – till förmån för bilpooler.

– Vi ser en tydlig trend där företagen vill ha mer flexibla lösningar, säger Peter Aldby, Sverigechef hos elbiltjänsten Move About.

Flexibelt på dina villkor – så funkar Move About 

55 procent lägre nettoutsläpp av växthusgaser inom EU till 2030. Så lyder målsättningen i EU:s nya klimatpaket. För företagen innebär det nya miljökrav – där man bland annat tydligare behöver redovisa sina egna utsläpp.

– Tittar man på ett bolag som levererar tjänster är sättet man tar sig till kunderna en betydande del av klimatpåverkan, oavsett om man flyger eller tar bilen, säger Peter Aldby.

Han pekar på att företag med egna tjänstebilar behöva ta höjd för det nya regelverket – vilket adderar ytterligare en punkt i en ganska diger att göra-lista:

– Redan idag är det mycket jobb om man har flera tjänstebilar. De ska tvättas, städas, skickas till verkstaden vid behov. På det ska du ha koll på milkostnader och sköta det varje resa.

Peter Aldby, Sverigechef hos elbiltjänsten Move About.
Peter Aldby, Sverigechef hos elbiltjänsten Move About.

Pandemin har förändrat behovet av bil

Under pandemin jobbade de som kunde hemifrån och digitala möten blev en nödvändighet. Hemarbetet har till stora delar permanentats, vilket också påverkat företagens mobilitet, menar Aldby: 

– Behoven har förändrats. Tidigare åkte företag ut på dagliga besök, nu kanske det blir en gång i veckan. Att då ha en bil ståendes större delen av dagen tar plats och kostar pengar. Många vill därför frigöra sig från kostnaden och tittar på alternativ där man har tillgång till fordon vis behov.

En sådan lösning kan vara bilpool. Move About, som var världens första elbilpool vid starten 2007, ger företag möjligheten att starta bilpooler med hundra procent eldrivna fordon. Tillsammans med företaget analyserar Move About behoven:

– De allra flesta klarar sin mobilitet utmärkt genom att koppla upp sig till vårt stora öppna nätverk, som täcker hela Sverige. Lite större företag eller organisationer kan även behöva egna poolbilar som endast är tillgängliga för deras anställda under kontorstid.

Bilpool både för kommunen och allmänheten

Men även utanför kontorstid kan en intern bilpool göra nytta. Move About samarbetar med en större kommun i södra Sverige, där bilpoolen servar såväl kommunens verksamheter som allmänheten.

– Det är en stor flotta där merparten av bilarna är tillgängliga för allmänheten hela tiden, efter klockan 17 blir i princip samtliga bilar tillgängliga. Det drar ner kostnaderna och är positivt för klimatet.

Just kostnadsfrågan väger tungt när företag med tjänstebilar gör kalkylen, menar Aldby:

– De flesta bolag vi kommer i kontakt med kanske inte kan överblicka hela sin klimatpåverkan, men de vet vad bilen och drivmedel kostar kontra vad de får ut i mobilitet. När vi tillför våra siffror blir det oftast en ögonöppnare, man hjälper miljon och sparar pengar.

Är tjänstebilens saga all? Kanske inte helt men delvis, tror Aldby:

– De kommer finnas företag med behov av tjänstebil men i takt med den allmänna omställningen där mobilitet, resurser och klimat blir allt viktigare så kommer många företag gå över till denna lösning. Det finns ingen poäng med att kontoret har egna bilar, säger han och lägger till:

– Dela resurser är det nya, över en natt kan du vara en del av ett hållbart nätverk.

Få en komplett lösning till företaget – oavsett storlek 

 

Mer från Move About

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Move About och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera