Hoppa till innehållet

Annons
Innehåll från MitsubishiAnnons

Så fungerar nya generationen 4-hjulsdrift

Besvärligt eller bekvämt.

Oavsett vägunderlag väljer allt fler att köra en pickup med fyrhjulsdrift. Men: utvecklingen går framåt och det är skillnad mellan de olika tekniker som biltillverkarna använder.

Mer om Sveriges nyaste pickup 

Pickuper är inte längre bara ett smart fordon på jobbet. Den moderna bilägaren kräver lika hög komfort, säkerhet och utrustning som man annars hittar i en personbil. Samtidigt behövs ibland också kraften från en arbetshäst som är van att klara långa dagar på jobbet.

Mitsubishi lanserade fyrhjulsdrift redan 1978. Drygt 40 år och närmare 5 miljoner exemplar senare är tekniken förfinad, och i nya generationen av pickupen L200 förenas uppgraderade köregenskaper med fiffiga funktioner av fyrhjulsdrift med Super Select 4 WD-II: Mitsubishis utvecklade konstruktion för att skapa stabilitet och maximalt väggrepp.

Inställningarna för olika körlägen nås smidigt via en enkel vridning på väljaren nedanför växelspaken. Förutom standardval för två- och fyrhjulsdrift samt körning i hög- eller lågväxel, finns även några nyheter.

Här är några av de mest användbara 4WD-funktionerna – allt för att göra bilkörningen så trygg och säker som möjligt, oavsett underlag: 

Super Select 4WD-II

Växla mellan bakhjulsdrift (2H) och fyrhjulsdrift (4H). Med ett lätt tryck på körlägesväljaren går det sedan att växla mellan 4H-läge och 4L-läge, som gör den pålitliga fyrhjulsdriften ännu mer effektiv tack vare lägre utväxling och högre vridmoment. Perfekt för riktigt långsam körning på besvärligt underlag.

Hill Descent Control (HDC)

Med fartbegränsaren HDC håller bilen automatiskt uppnådd hastighet i utförsbackarna med hjälp av bromskraften. Effektivt om man vill hålla fokus på säker styrning och körning, utan att behöva tänka på att bromsa manuellt. 

Offroad-läge *

Ibland måste man anpassa sig efter omständigheterna. Och just för att förbättra dragkraften oavsett väder och vind har Mitsubishi byggt in en väljare med olika lägen för grus, lera/snö, sand eller sten. Ett lätt tryck till önskat läge så anpassas och optimeras motorns effekt och bromsar, för bästa möjliga prestanda.

Höga säkerhetskrav

Med L200 har Mitsubishi också tagit ytterligare ett kliv för att utmana som högintressant familjebilsalternativ, därav den högst ställda säkerheten. 

Pickupen har en rad säkerhetssystem, några exempel är automatiskt kollisionsvarningssystem, dödavinkel-varnare, varningssystem för backning och oavsiktlig acceleration och bältessträckare. Här finns också sju krockkuddar och ett stabiliseringssystem som hjälper till när man kör med släp.

* Observera att körning i terräng med motordrivet fordon för annat ändamål än jordbruk eller skogsbruk enligt terrängkörningslagen är förbjuden.

Mer om Sveriges nyaste pickup 

 

Mer från Mitsubishi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mitsubishi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera