Innehåll från MIDAAnnons

Utvecklingen inom sektorn för maskiner och utrustning gynnar utländska investerare

Asien och Stillahavsområdet förutspås bli centrum för världens affärer och handel under det kommande decenniet. Allt fler multinationella bolag väljer regionen som nav för att driva sin verksamhet och produktion. Samtidigt ser företagen i allt större utsträckning bortom Kina och Indien – på jakt efter andra intressanta alternativ, bland annat Malaysia.

Läs mer om dina möjligheter i Malaysia 

Malaysia är idag en attraktiv destination för utländska investerare. Från att ha varit en kontraktstillverkare för utländska företag, har nu fler bolag i landet börjat fokusera på FoU, ingenjörsdesign, innovation och systemintegration, samt att utveckla maskiner och utrustning för global export. 

Maskiner och utrustning – en framtidssektor

Maskin- och utrustningssektorn (M&E) är en nyckelpelare för industriell tillväxt och utveckling och en katalysator för Malaysias övergång till att vara en konkurrenskraftig högteknologisk nation som är redo för industri 4.0. M&E har en strategisk betydelse för landets ekonomiska omvandling tack vare sektorns tvärgående kopplingar till alla ekonomiska segment såsom primär-, tillverknings- och tjänstesektorerna.

Utvecklingen och implementeringen av industri 4.0-lösningar är redan påtaglig i M&E-företag i Malaysia med tekniker som Internet of Things (IoT), Big Data Analytics, Cloud Computing, Robotics och Additive Manufacturing.

M&W-sektorn innefattar fyra olika delsektorer: metallbearbetningsmaskiner, energiproducerande maskiner och utrustning, allmänna industriella maskiner och komponenter och delar, samt specialiserade processmaskiner eller utrustning för en specifik industri. Den sistnämnda delsektorn riktar bland annat in sig på elektronik, solceller, fordon och förpackningslösningar, som alla är framtidsområden. 

Sektorn domineras av små och medelstora företag (SME) som tillhandahåller skräddarsydda produkter och helhetslösningar för tillverkning som kan möta den starka efterfrågan från både inhemska och internationella tillverkningsindustrier. I och med att Malaysia är en produktionsbas för världens främsta elektronik- och solcellsbolag stöttar de små och medelstora företagen dessa tillverkare genom att producera olika typer av maskiner och utrustning med internationella kvalitetsstandarder.

Tillverkningsstandarder i världsklass

En viktig del av tillväxten inom Malaysias M&E-sektor, såväl som inom andra industrisektorer, har varit utvecklingen av landets tekniska stödindustri. Denna har fått internationell uppmärksamhet för sina tillverkningsstandarder i världsklass. I och med den långa närvaron av olika multinationella bolag i landet har branschen den expertis och erfarenhet som krävs för att leverera produkter och tjänster som är globalt konkurrenskraftiga såväl vad gäller kvalitet och värde som leveranstid.

Det finns idag över tusen tekniska stödbolag samt tjänsteföretag i Malaysia, som har vidareutvecklat sina verksamheter för att kunna leverera produkter i låg volym och en bred mix. Detta inkluderar delar och moduler för att tillgodose outsourcing och upphandling av högteknologiska industrier.

Hög kompetens och stabil infrastruktur 

Enligt officiell statistik förväntas industrisektorn i Malaysia som helhet växa med 10,1 procent per år fram till 2027. Den kommer då att drivas på främst av utländska direktinvesteringar och inhemska investeringar. Det är inte enbart produktionen av M&E som är intressant för utländska investerare, utan även andra områden i värdekedjan ger möjligheter till lönsamma satsningar. Det stora utbudet av anläggningar i regionen förväntas till exempel skapa en hög efterfrågan på service och underhåll samt reparation och översyn. 

För företag som väljer att investera i Malaysia, finns även en rad generella faktorer som gör landet attraktivt. Arbetskraften är skicklig med hög kompetens och är därför väl lämpad för FoU. Samtidigt har landet en välutvecklad finansiell sektor, sofistikerade telekom- och internetfunktioner samt en effektiv och pålitlig infrastruktur med bland annat hamnar och flygplatser. Statens erbjuder även en rad attraktiva skattelättnader för utländska investerare. 

Sammantaget gör det att Malaysia kommer att fortsätta att vara en av de viktigaste länderna för investeringar i regionen. 

Läs mer om dina möjligheter i Malaysia 

 

Mer från MIDA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MIDA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?