1515
Annons
Innehåll från MIDAAnnons

Tillverkningsindustrin i Malaysia sätter industri 4.0 i fokus

Malaysia har länge haft en tillverkningssektor i världsklass. Genom medvetna och avsiktliga ansträngningar har regeringen nu investerat i initiativ för att främja och genomföra industri 4.0. Syftet är att transformera tillverkningssektorn.

Läs mer om dina möjligheter i Malaysia 

Malaysias senaste investeringar för att ta sin tillverkningsindustri till teknikens absoluta framkant har gjort att intresset från internationella investerare har ökat ytterligare. 

– I Malaysia finns idag en stark uppmaning till alla aktörer inom industrin – både inom tillverknings- och tjänstesektorn – att flytta fram sina positioner för att kunna utveckla processer med högre mervärde och mer avancerade produkter. Vi tror att faktorer som ökad effektivitet, snabbhet och flexibilitet för att upprätthålla konkurrenskraft, endast kan uppnås genom FoU-aktiviteter och strategisk användning av teknik för automatisering och industri 4.0, säger Norhizam Ibrahim, som är director för Advanced Technology and Research & Development Division på Malaysian Investment Development Authority (MIDA). 

Nästa generations tillverkningsindustri

Industri 4.0 är en samlingsterm för en rad teknologier och koncept som spås bana väg för nästa revolution inom tillverkningsindustrin. I termen ingår bland annat internet of things, ökad digitalisering, automatisering, big data och deep learning, samt ett större användande av robotar i tillverkningsprocesserna. 

För Malaysias del kom startskottet för denna vision när landets premiärminister, för snart tre år sedan, lanserade Industry4WRD, en nationell policy gällande just industri 4.0. Policyn är en uppmaning till tillverkningsindustrin att på ett systematiskt och omfattande sätt driva på en utveckling i en mer högteknologisk riktning, för att på så sätt skapa nästa generations tillverkningsindustri i landet. 

En digital omvandling

Tillverkare och företag kan dra nytta av att använda teknik eftersom det kan öka produktiviteten, diversifiera produkter och förkorta tiden innan en produkt eller tjänst marknadsförs. Regeringens roll i förändringsprocessen är som möjliggörare. MIDA finns till hands för att stötta genom processen. 

– Industry4WRD är ett direkt svar på Malaysias svar på marknadens krav på digital omvandling av tillverkningssektorn och dess relaterade tjänster. Genom att underlätta för företag att omfamna industri 4.0 på ett systematiskt och betydande sätt gör vi landet till en än mer attraktiv plats för utländska företag, säger Norhizam Ibrahim.

Coronapandemin har tvingat företag att förändra hur de bedriver sin dagliga verksamhet. Regeringen uppmuntrar företag att utnyttja de olika faciliteter och incitament som erbjuds för att omfamna Industry 4.0. 

– Automatisering och innovation är inte bara till fördel för företag som använder dessa processer utan även för leverantörer av IT-lösningar. Med tanke på att innovation och automatisering är några av Sveriges främsta styrkor, är Malaysias antagande av Industry 4.0 en av anledningarna till varför svenska företag har möjlighet att blomstra där, tillägger Sunita Navaratnam, MIDA:s Stockholmschef. 

Läs mer om dina möjligheter i Malaysia 

 

Mer från MIDA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MIDA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera