1515
Annons
Innehåll från MIDAAnnons

”Redan innan idén till företaget föddes var Malaysia med i bilden”

Husmoduler byggs hos SIBS i Penang, Malaysia.
Husmoduler byggs hos SIBS i Penang, Malaysia.

Malaysia har blivit en attraktiv destination för företag som vill etablera sig i Asien. Här berättar Erik Thomaeus, vd för SIBS Group, varför de har valt att lägga sin produktion i landet. 

Läs mer om dina möjligheter i Malaysia 

SIBS Group arbetar med hela värdekedjan för bostadsbyggande – från byggsystemsutveckling, design och tillverkning till fastighetsutveckling och förvaltning. Scandinavian IBS, som är ett av bolagsgruppens fem företag, har sin produktion av bostadsmoduler och kringutrustning i Malaysia. Att produktionsanläggningen skulle ligga just där visste vd:n Erik Thomaeus redan innan han startade bolaget tillsammans med sin bror 2016.

– Hela idén med att skapa ett byggsystem och tillverka bostäder industriellt föddes delvis ur att Malaysia belyst att de ville bli större inom industriella byggprocesser och produktion. Via mitt förra bolag har jag varit verksam i landet sedan tidigt 2000-tal och jag har alltid tyckt att det varit smidigt att göra affärer där. Man har en vänlig inställning till utländska företag och vår närvaro ses som ett sätt för ekonomin att växa. 

Språket en stor fördel

Den malaysiska regeringen har länge arbetat aktivt med att förenkla för internationella investerare att komma till landet. Man har tagit bort onödig byråkrati och erbjuder ofta olika typer av lättnader till företagen. 

– Förutom att kostnaderna är låga i Malaysia, vilket innebär att vi kan göra ännu finare produkter, är en sådan enkel sak som att alla pratar engelska något som jag upplever som en oerhörd fördel. Alla skyltar är på engelska och var du än är kan du göra dig förstådd. Samtidigt finns det ett brett utbud av välutbildad såväl som outbildad personal. Malaysierna har också en hög arbetsmoral och ser en stor stolthet i sitt arbete. 

Erik Thomaeus, vd för SIBS Group
Erik Thomaeus, vd för SIBS Group

Under årens lopp har Erik Thomaeus byggt upp ett stort nätverk av kontakter i landet och han lyfter de ekosystem av företag som Malaysia är välkänt för. 

– Det finns många duktiga leverantörer att samarbeta med, både stora internationellt kända bolag men även en uppsjö fina mindre familjebolag. Eftersom vi jobbar med många olika typ av komponenter, har vi till exempel ett antal lokala mekaniska verkstäder som underleverantörer. Sjuttio procent av det material vi använder kommer från Malaysia, 20 procent från övriga ASEAN, medan resterande är svenskt eller tyskt. Då handlar det om exempelvis svenska toalettstolar, blandare och fönster, säger han och tillägger:

– Sedan exporterar vi 100 procent av det vi tillverkar i Malaysia till Sverige. I och med att det kan vara lite krångligt att importera för att sedan exportera igen, har vi fått hjälp av Malaysias Myndighet för Investeringsutveckling (MIDA) att få en förenklad förtullningsprocess. ‘

SIBS fabrik i Penang Science Park.
SIBS fabrik i Penang Science Park.

MIDA finns med under resan

MIDA finns med som en hjälpande hand för de företag som vill etablera sin verksamhet i landet. Erik Thomaeus berättar att han har använt myndighetens kontakter fullt ut, både i den här vändan och med sitt tidigare bolag. 

– De gör allt från att utfärda tillverkningstillstånd till att skriva olika rekommendationsbrev för att köpa land. Utan MIDA hade vi exempelvis inte kunnat köpa det industriland i regionen Penang, där vår fabrik ligger. 

SIBS Group har haft en stark tillväxt sedan starten, och har idag 430 anställda i Malaysia samt 30 i Sverige. En internationalisering är del av bolagets långsiktiga plan, men som det ser ut idag hinner de inte mätta den svenska marknaden. 

– Eftersom vi enbart tillverkar hyresrätter, som det finns en skriande efterfrågan på i Sverige, har vi inte haft behov att fokusera på någon annan marknad. Nästa långsiktiga steg är att expandera i Malaysia och bygga ytterligare en fabrik och därmed få ökad produktionskapacitet – och även i den processen, där planeringen redan satt igång, är MIDA till stor hjälp. 

Läs mer om dina möjligheter i Malaysia 

 

 

Mer från MIDA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MIDA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?