Innehåll från MIDAAnnons

Malaysia: Asiens växande centrum för startups

Runt om i världen växer ekosystem fram för att stödja nystartade företag och ett av de framväxande länderna på detta område är Malaysia. Landet rankas högt för sina välutvecklade ekosystem för startups och anses också ha potential att nå toppskiktet.

Läs mer om dina möjligheter i Malaysia 

Under det senaste decenniet har antalet nystartade företag i Asien ökat kraftigt och ekosystemen utvecklas hela tiden för att ge entreprenörer det stöd de behöver. Det innebär att allt fler innovativa idéer får en chans att drivas fram så att nya produkter eller tjänster en dag kan nå den lokala eller globala marknaden. Många stora företag samarbetar också med nystartade företag för att utforska nya affärsvägar och påskynda innovation inom sina egna organisationer.

På bara några år har Malaysia blivit känt som en viktig destination för nystartade företag i Sydostasien. Fler och fler innovativa företag etablerar sig i landet för att bygga en solid verksamhetsbas innan de expanderar utomlands. Enligt forsknings- och policyrådgivningsorganisationen, Startup Genome, är just Malaysia ett av de länder med en stark potential för att växa. I sin rapport, Global Startup Ecosystem Report 2020, rankas Kuala Lumpur, huvudstaden i Malaysia, på 11: e plats bland de växande startekosystemen i världen. 

Progressiv talang och digital mognad 

Och det är lätt att se varför. Enligt Startup Genomes rapport är Kuala Lumpur en idealisk plats för startinkubation med progressiv talang, låga kostnader, hög livskvalitet, snabba visum och robusta statliga stöd. 

Inte minst är Malaysia känt som banbrytare för den digitala ekonomin i Sydostasien. En hög andel av befolkningen är digitalt mogen – 20,9 miljoner malaysier använder en smartphone och 86 procent använder internet. 85 procent gör också sina bankärenden via internetbanken. Därför fokuserar många av de nystartade företagen i Malaysia på allt från digitala medier och e-handel till finansiella tjänster och programvara.

Många stödprogram

Malaysias regering är angelägen om att möjliggöra tillväxt av startups. I allmänhet finansieras startups i Malaysia genom statlig finansiering crowdfunding, angel-investerare, riskkapital och banklån. Ett antal myndigheter erbjuder olika former av underlättande och ekonomiska stöd och samarbeten med ett antal universitet. De har utvecklat en lång rad stöd- och finansieringsprogram för olika typer av nystartade företag. Även riskkapitalbolag och den privata sektorn har viktiga roller på startup-scenen genom att tillhandahålla finansiering eller utveckla nätverk. 

Malaysia var en av de första i regionen som 1996 inrättade specialzoner för teknikföretag. De har lagt en stark grund för fortsatt utveckling av tekniska innovationer. 

Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), Malaysian Global Innovation & Creative Center (MaGIC) och Malaysia Technology Development Corporation (MTDC) erbjuder flera program för nystartade företag som vill etablera sig i Malaysia. Dessa program syftar till att hjälpa inhemska teknikföretag att lansera sig i den globala scenen.

– De nystartade företagen utgör fortfarande bara en liten andel av de registrerade företagen i landet. Malaysia har med andra ord en outnyttjad potential för entreprenörer som vill ha ett starkt ekosystem runt sig för sina innovativa idéer. Vi uppmuntrar våra lokala startupentreprenörer att samarbeta med utländska partners för att kommersialisera sina idéer i Malaysia, säger Sunita Navaratnam, chef för MIDA Stockholm.  

Läs mer om dina möjligheter i Malaysia 

 

Mer från MIDA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MIDA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?