1515
Annons
Innehåll från MIDAAnnons

En växande global stjärna: Malaysias industri för medicintekniska produkter

Från anspråkslös tillverkare av medicinska handskar till högteknologiska produkter för medicin, kirurgi och sjukvård. Malaysia har på bara några decennier tagit plats i fronten av den globala industrin för medicintekniska produkter och hamnat i blickfånget för internationella investerare. 

Läs mer om dina möjligheter i Malaysia 

Fler och fler multinationella företag etablerar sig i Sydostasien och Malaysia är ett av de viktigaste investeringsmålen. Landet har utvecklats till en kraftfull motor i regionen, med en exportdriven ekonomi med högteknologiska och kunskapsbaserade industrier. 

Ett område som starkt bidragit till den ekonomiska tillväxten är hälsovårdssektorn. Den har hög prioritet hos den malaysiska regeringen och industrin för medicintekniska produkter har dessutom öronmärkts som ett av landets viktigaste tillväxtområden. 

Malaysia har idag den största marknaden för medicintekniska produkter i ASEAN-regionen med en beräknad total marknadsstorlek på 12,75 miljarder SEK (BMI, Espicom).  

Från handskar till pacemakers

Så sent som på 1980-talet tillverkade Malaysia främst medicinska handskar. Idag är branschen kapital- och teknikintensiv och sysselsätter över 70 000 personer. Det finns över 200 tillverkare i branschen som producerar en bredd av produkter och utrustning för olika ändamål inom medicin, kirurgi och sjukvård, bland annat ortopediska implantat, pacemakers, kirurgiska instrument, dialysapparater och ultraljudsutrustning. 

Landet är världsledande producent och exportör av katetrar samt kirurgi- och undersökningshandskar. Hela 80 procent av alla katetrar på världsmarknaden och 60 procent av gummihandskarna kommer från Malaysia.  

Ett viktigt bidrag till tillväxten inom medicintekniska industrin är de väletablerade supportindustrierna och ett omfattande nätverk av försörjningskedjor. Denna supportindustri har fått internationellt erkännande för sina tillverkningsstandarder.

– Tack vare noggrann övervakning och reglering inom industrin för medicintekniska produkter uppfyller de produkter som tillverkas i Malaysia globala standarder. Det är ett måste eftersom mer än 90 procent av de medicintekniska produkter som tillverkas i landet går till exportmarknaden, säger Sunita Navaratnam, chef för MIDA Stockholm.

Fler företag tar plats 

Ett växande antal investerare ser Malaysia som en attraktiv destination för investeringar, särskilt för outsourcing och som ett nav för tillverkning av medicintekniska produkter. Sedan 2016 har MIDA, godkänt totalt 156 projekt med investeringar värda drygt 31 miljarder SEK (13,8 miljarder MYR) i denna bransch.  

Hittills har mer än 30 multinationella medicintekniska företag förlagt sin utlandsbaserade tillverkning i Malaysia. Många av dessa har sedan fortsatt att expandera i landet. 

Skattelättnader och incitament förenklar

Vad är det då som fångar företagens intresse för Malaysia?

Välutbildad och flerspråkig arbetskraft samt pålitlig infrastruktur bidrar definitivt till att göra det lätt att göra affärer i landet. Samtidigt har landets regering arbetat kontinuerligt för att göra affärsklimatet mer attraktivt för internationella investerare. 

– Malaysia erbjuder konkurrenskraftiga skattelättnader till utländska företag samt liberala investeringspolicys, bland annat bidrag till anläggningar för forskning och utveckling samt högteknologisk utbildning av malaysier. Som en del av National Economic Recovery Plan erbjuder Malaysia, fram till december 2022, också ett särskilt omplaceringsincitament för nya investeringar i tillverkningssektorn, inklusive industrin för medicintekniska produkter, säger Sunita Navaratnam. 

Trots den nuvarande COVID-19-pandemin förväntas industrin för medicintekniska produkter att fortsätta att öka kraftigt. Malaysias strategiska geografiska läge och driftsmiljö kommer att säkerställa ett fortsatt intresse för multinationella investeringar.

Läs mer om dina möjligheter i Malaysia 

 

Mer från MIDA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MIDA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera