1515
Innehåll från MicrosoftAnnons

Så blir den moderna finansavdelningen en strategisk rådgivare

Terhi Horppu, CFO på Microsoft Sverige och Niclas Kockum, Senior Finance Manager på Microsoft Sverige.
Terhi Horppu, CFO på Microsoft Sverige och Niclas Kockum, Senior Finance Manager på Microsoft Sverige.

Lägg mindre tid och energi på att mata in och analysera siffror i Excel-ark. Med Modern Finance har Microsoft låtit AI och maskininlärning ta över stora delar av det ekonomiska dataarbetet – och frigjort tid för finansavdelningen att stärka strategiarbetet och skapa långsiktigt värde för alla.

Traditionellt har finansavdelningen inom företaget haft en bakåtblickande roll där mycket tid ägnats åt att bearbeta finansiella data för att rapportera resultat, göra bokslut och skapa årsredovisningar. 

Med Modern Finance vill Microsoft att all insamlad finansiell data ska bearbetas centralt med AI och ge medarbetarna tillgång till den data de behöver. Historisk data kan analyseras och tolkas direkt för att öka förståelsen och insikten i pågående och kommande affärer.

– Tidigare ägnades mycket tid på våra möten åt att se över historiska utfall och argumentera kring våra olika datakällor. Nu kan vi i stället ägna tid åt att stärka och växa våra framtida affärer. Modern Finance handlar om att förena våra kulturella värden med den potential som tekniken möjliggör. Genom att förena dessa förändras finansmedarbetarens roll, från att arbeta med transaktioner och dataanalys, till att bli en strategisk rådgivare med avancerad affärskunskap, som kan se och påverka möjliga framtida utfall och risker. De kan ha ett helt annat inflytande på affären, säger Terhi Horppu, CFO på Microsoft Sverige.

Modern Finance skapar mervärde för alla

När man på Microsoft övergick till Modern Finance uppstod flera effektivitetsförbättringar. 

– Det har frigjort tid att fokusera och dyka djupare in i andra delar, för att driva långsiktigt värde, vilket också hjälper verksamheten som helhet. Ett positivt utfall har varit att vi inte känner samma stresstoppar som många andra finansavdelningar med månatliga och kvartalsvisa stängningar. Vi har numera en mycket mer strömlinjeformad process, säger Niclas Kockum, Senior Finance Manager på Microsoft Sverige.

Snabbare process – och lika exakt

Modern Finance har gjort att processer går mycket snabbare. Maskininlärning gör att tiden för att skapa prognoser minskat från två, tre veckor till max en dag, samtidigt som den visat sig vara lika exakt som de som tidigare skapades i en betydligt mer omfattande process.

För att driva Modern Finance har Microsoft använt sig av ett antal verktyg. Power BI är en samling tjänster som samverkar för att skapa insikter och strukturer i en organisations orelaterade datakällor. Det skapar en möjlighet att upptäcka det som är viktigt och låta alla ta del av det.

Azure Synapse Analytics är en analystjänst som skapar frihet för medlemmar i en organisation att fråga efter data på sina villkor. 

– Det som sker är en kulturförändring inom företaget där finansavdelningen blir en mycket mer värdeskapande funktion. Modern Finance handlar om att förse alla medarbetare med rätt verktyg och tillgång till data som ger rätt förutsättningar vid beslutsfattande. Vi kan nu använda tiden till att stärka vår övergripande affärsstrategi, avslutar Terhi Horppu.

Klicka här för att anmäla er till Microsofts webbinarium den 25 mars för mer information om Modern Finance 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?