Annons
Innehåll från MicrosoftAnnons

Från elektronisk till digital: Finansbranschens nästa stora utmaning

Johannes Anderberg, affärsutvecklingschef på Microsoft.
Johannes Anderberg, affärsutvecklingschef på Microsoft.

De nordiska finansinstituten är världsledande inom elektroniska bank- och försäkringstjänster. Och då har branschen bara precis börjat resan från elektronisk till digital, från massdistribution till personalisering – för att kunna leverera mer personliga, intelligenta och användarvänliga tjänster till både privatpersoner och företag.

Såväl banker som försäkringsbolag i Sverige och övriga Norden ligger oerhört långt fram när det kommer till elektroniska bank- och försäkringstjänster.

– Inte minst när det handlar om produkter, teknik och hastighet. I Sverige har vi snabbt ställt om från traditionella format – som papper och penna och fysiska bankkontor – till modernare lösningar i stil med e-fakturor och e-legitimation, konstaterar Johannes Anderberg, affärsutvecklingschef på Microsoft AB.

Ett helt nytt fokus

Nästa stora utmaning blir att skifta fokus från elektroniska produkter och tjänster till digitala marknadsplatser och ekosystem.

– Kunderna, snarare än produkterna, behöver stå i centrum. Idag förväntar sig folk att finansiella tjänster ska vara anpassade till dem personligen, snarare än tvärtom.

Han menar att andra branscher har kommit mycket längre i den här transformationen.

– Det behövs så kallade greenfield-satsningar, där man söker nya affärsmodeller och sätt att förhålla sig till sina kunder. ”Open banking” möjliggör den typen av satsningar, där man kan samverka med andra aktörer – allt från små startups inom fintech till bigtech, som oss på Microsoft, för att skapa nya finansiella tjänster, säger Johannes Anderberg.

Måste anpassa tjänsterna

När andra branscher springer i från i den digitala utvecklingen behöver de finansiella tjänsterna anpassas till deras format för att vara relevanta, menar han.

– Om du då tittar på andra ekonomier, som i Asien, så ligger ofta de finansiella tjänsterna så långt fram att de andra branscherna måste anpassa sig efter dem.

Hur klarar man då övergången på bästa möjliga sätt? För att adressera den frågan bjuder Microsoft in nordiska bank- och försäkringschefer till Microsoft Envision Forum: Financial Services, den 4 mars i företagets nya lokaler Stockholm.

– Det är ett möte där vi vill samla beslutsfattare inom finansbranschen för att, i en dialogform, diskutera hur det här skiftet ska gå till – från den redan gamla E-bankingmodellen till att branschen blir en del av de digitala ekosystem som redan finns där ute. Vi kommer att lyssna till och lära av namnkunniga företrädare för finansbranschen och inspireras av varandra i våra helt nya lokaler mitt i Stockholm city, säger Johannes Anderberg.

Anmäl dig till eventet här!

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?