1515
Innehåll från MicrosoftAnnons

AI har blivit vanligt men möjligheterna med AI är långt ifrån vanliga

För allt fler verksamheter är artificiell intelligens (AI) ett självklart område att satsa på och i tider av stora omvärldsförändringar ses det som rent av nödvändigt. Utvecklingen av AI och maskininlärning har under de senaste tre åren tagit fart ordentligt och teknikens förmågor överstiger nu människans inom flera kognitiva områden. Idag används AI till allt från att förbättra kundrelationer, effektivisera operativt arbete eller skapa nya tjänster och produkter.

Det går fort nu, väldigt fort. I takt med att utvecklingen går allt snabbare är det också viktigare än någonsin att ha en AI-strategi och processer för ansvarsfull och etisk AI.

– Om data som AI använder är fel eller partisk så återspeglas det i algoritmen och AI kan då gynna vissa grupper av människor och andra inte. Om man negligerar problembilden kan AI skapa större klyftor i samhället. IT-industrin i Sverige har därför tagit fram en uppförandekod som vi hoppas ska bli en gemensam överenskommelse kring hur vi ska förhålla oss till AI-system på ett etiskt vis, säger Daniel Akenine, Nationell Teknikchef på Microsoft MSFT 0% Dagens utveckling .

Krav på innovation och snabbhet kräver också en säker plattform för att samla, lagra och hantera sin data. Det är insikterna, inte data i sig, som är värdefulla och när AI kan hjälpa dig att agera på dessa insikter skapas äkta värde, menar Joakim Åström som är molnarkitekt hos Microsoft med roll att hjälpa kunder med AI. Han berättar vidare om hur Microsoft AI-tjänster hjälpt verksamheter få ut värdet både på ett säkert och ansvarsfullt sätt. SAS som med hjälp av AI kan upptäcka bedrägeri kring deras lojalitetsprogram, Biometria som effektiviserat virkesmätning inom skogsindustrin med stora besparingar och AI inom sjukvården för att identifiera och varna patienter med risk för hjärtinfarkt.

– De som lyckas med AI uppfinner inte hjulet på nytt, säger Joakim. Att nyttja färdiga AI-tjänster eller vår automatiska maskininlärning, AutoML, skapar produktivitet. Med AutoML drar man direkt drar nytta av både Microsoft research och open source-världen där man får ett paket med de mest populära algoritmerna att träna sin egen AI, vilket ofta behövs. De som lyckas har även insett att det inte kommer något nyckelfärdigt. AI behöver just din data för att tränas tillräckligt smart, fortsätter han.

Men det räcker inte med en säker dataplattform och smidiga AI-tjänster, förklarar Annica Wallenbro Stojcevski, Affärsområdeschef Cloud & AI på Microsoft. Hela organisationen behöver förberedas för att jobba med AI och tänka på AI som en naturlig del av verksamheten.

– Förmåga att skapa effektivitet och innovation med hjälp av AI kräver förståelse och kompetens i alla delar av verksamheten. För att stötta kring detta har vi bland annat AI School for Business, en kostnadsfri onlineutbildning framtagen för verksamhetsledare som behöver ta fram en AI strategi och på riktigt förstå hur AI kan hjälpa deras verksamhet, avslutar hon.

Om AI Business School

AI Business School är en master class serie för verksamhetsledare som hjälper dig på vägen till en AI-strategi och hur du skapar en data driven organisation. www.aka.ms/aibs

Om Microsoft

Microsoft är ett av världens ledande techföretag och arbetar för att hjälpa företag nå sin fulla potential och skapa nya möjligheter med hjälp av digitala verktyg. Microsoft grundades år 1975. Den svenska verksamheten har idag cirka 600 medarbetare.

Mer om Microsoft AI på www.microsoft.com/AI

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?