1515
Innehåll från Michelin NordicAnnons

Så väljer du rätt sommardäck – här är frågorna du bör ställa

Hur klimatsmart är däcket? Hur lång är livslängden? Och hur säkert är det?

Det finns mängder av frågor att ställa för den som ska köpa nya sommardäck.

Här ger vi de viktigaste svaren.

Här finns rätt däck – till just din bil 

Fråga 1: När ska jag byta till sommardäck?

Från och med 1 april är det fritt fram att byta till sommardäck. Om vinterväglag råder eller om det finns risk för vinterväglag är det dock tillåtet att fortsätta att köra med dubbdäck. Dubbfria vinterdäck får användas året om, men fungerar inte optimalt när utomhustemperaturen blir för hög. 

Fråga 2. Hur vet jag om jag måste köpa nya sommardäck?

Kontrollera kvaliteten på dina sommardäck i god tid innan det är dags för byte. Enligt lag måste däckmönstret på ett sommardäck vara minst 1,6 mm djupt för att vara godkänt att köra på. Men för att du inte ska äventyra din och andras säkerhet bör du dock köpa nya sommardäck när mönsterdjupet når 3-4 mm. 

Fråga 3. Vad skiljer ett bra sommardäck mot ett sämre?

Bra däck är ofta tillverkade i mer högkvalitativa material än billigare däck. Inköpskostnaden är ofta lite högre, men istället får du ett däck som är långsiktigt bättre för ekonomin (längre livslängd), miljön (lägre rullmotstånd), säkerheten (bättre grepp) och komforten (lägre ljudnivå). 

Fråga 4. Hur viktigt är det att ha rätt däcktryck?

Viktigt. Fel lufttryck kan resultera i ökad bränsleförbrukning, att däcken får försämrad livslängd och försämrade egenskaper. Du kan hitta rekommenderat tryck för dina däck i fordonets ägarmanual, på en dekal på förardörren eller i tanklocket. 

Världens första koldioxidneutrala däck

Den tekniska utvecklingen av däck går snabbt framåt vilket både ger en längre livslängd och mindre avtryck på miljön. Michelin är en av världens främsta däcktillverkare med sju anläggningar för forskning och utveckling samt 69 anläggningar för däcktillverkning.

Den franska däcktillverkaren lanserar nu Michelin e.Primacy som är världens första koldioxidneutrala däck. 

27 procent lägre rullmotstånd

Tack vare en avancerad teknikutveckling har ePrimacy 27 procent lägre rullmotstånd än sina konkurrenter. Det innebär exempelvis en minskad bensinförbrukning på i snitt 0,21 liter bränsle per 10 mil – eller 7 procents längre räckvidd för en batteridriven bil. Det ger ytterligare 30 kilometer i räckvidd för en elbil som har en beräknad räckvidd på 400 kilometer.

Här finns rätt däck – till just din bil 

 

 

Mer från Michelin Nordic

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Michelin Nordic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?