Innehåll från Michelin NordicAnnons

Michelin: I framtiden kommer allt att vara hållbart

Peyman Sabet, vd Michelin Norden, och det visionära konceptdäcket Vision.
Peyman Sabet, vd Michelin Norden, och det visionära konceptdäcket Vision.

Redan 1946 lanserade Michelin det första radialdäcket som revolutionerade däckmarknaden genom sin fördubblade livslängd och kraftigt förhöjda komfort. Sedan dess har utvecklingen hos företaget fortsatt i den andan genom att hela tiden utmana gränserna med fokus på hållbara transporter. Nu blickar de framåt mot de globala klimatmålen med en tydlig vision i sikte. 

– Vi vill skapa något som representerar framtidens mobilitet och samtidigt är både hållbart och intelligent, säger Peyman Sabet, vd Michelin Norden.

Framtidsvisionen konkretiserades för tre år sedan när Michelin presenterade Vision som är ett hållbart, visionärt konceptdäck framtaget för att visa på de teknologiska ambitioner som Michelin har för framtiden och som gradvis införlivas i företagets produkter och tjänster. Det här var starten på en ny resa som ledde till att en mer konkret prototyp av ett däck lanserades som kom att kallas för Uptis, som är en ny generation av hållbara däck utan luft. Målet är att introducera däcket för personbilar redan år 2024.

Redan idag lanserar Michelin däcket e.Primacy, ett miljövänligt däck där företaget sett över däckets miljömässiga påverkan under dess livstid. Michelin e-Primacy har det lägsta rullmotståndet i sin kategori, vilket gör det miljövänligare och mer ekonomiskt, samtidigt som det har alla egenskaper när det gäller säkerhet, väggrepp och hållbarhet som Michelin är känt för.

– Idag står vi med en produkt som riktar sig mot den elektrifierade personbilsbranschen. Däcket e·Primacy lanseras i mars i år och är världens första co2-neutrala däck. Det är viktigt att göra ett däck som är lätta, så att man inte slösar med naturresurser och att rullmotståndet blir så lågt som möjligt då däcken står för en stor del av bränsleförbrukningen hos fordonen. Men det är lika viktigt att däcken har en lång livslängd och levererar säkerhet till sista millimetern, säger Peyman.

Tydliga hållbarhetsmål

Som en viktig del i Michelins hållbarhetsarbete har de satt upp tydliga mål, som går i linje med de globala klimatmålen. År 2030 ska de ha halverat koldioxidutsläppen i produktionen och 2050 ska de vara helt koldioxidneutrala, med däck som består av 80 procent hållbart material. Alla däck ska dessutom vara 100 procent återvinningsbara.

– I framtiden kommer allt att vara hållbart. Det innebär att vi utvecklar lösningar som tillverkas med förnybara eller återvunna material samtidigt som vi hela tiden måste förbättra säkerheten och därmed prestandan. Det innebär att Michelin är engagerade i en lönsam utveckling för företaget och dess anställda med största respekt för vår planet och dess invånare, avslutar Peyman.

Fakta

Som ledande mobilitetsföretag är Michelin engagerat i att förbättra sina kunders mobilitet på ett hållbart sätt, genom att designa och distribuera de lämpligaste däcken, tjänsterna och lösningarna på sina kunders behov. Michelin tillhandahåller också innovativa digitala tjänster, kartor och guider för att göra resor till en rikare och unik upplevelse. Företaget utvecklar även högteknologiska material som används i ett stort antal industrier. Gruppen har sitt huvudkontor i Clermont-Ferrand i Frankrike, och är verksam i 170 länder, har mer än 127 000 anställda världen över som tillverkar cirka 200 miljoner däck vid 69 tillverkningsanläggningar 2019.

Läs mer på www.michelin.se

 

Mer från Michelin Nordic

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Michelin Nordic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?