Annons
Innehåll från Mercuri UrvalAnnons

Så blir du en bra ledare – på distans

Richard Moore, CEO på bolaget Mercuri Urval.
Richard Moore, CEO på bolaget Mercuri Urval.

Många företag planerar för fortsatt distansarbete även efter pandemin.

Hur blir man en bra chef utan att ha fysiska möten?

– Var transparent, öka kommunikationen och bygg självförtroende internt, säger Richard Moore, CEO på globala Executive Search och Leadership Advisory bolaget Mercuri Urval.

Läs mer här om Mercuri Urval 

Digitalisering, arbeta virtuellt och nya konsumtionsmönster. Många företag förändras snabbt i pandemins spår – och det finns stora möjligheter för organisationer med ledare som lyckas styra verksamheten i rätt riktning. 

Men vad händer med arbetsglädjen, engagemanget och effektiviteten när kollegorna inte kan ses fysiskt?

Richard Moore, CEO på Mercuri Urval, är övertygad om att vi måste ha en plan för fortsatt hemarbete och möten via skärmen.

– Även när pandemin är över kommer vi att jobba mer på distans än tidigare. Tekniken skapar omedelbara möjligheter att arbeta effektivt med kunder och kandidater. På Mercuri Urval arbetar vi redan helt digitalt med våra kunder över hela världen. Att vi även fokuserar på att arbeta hållbart och klimatvänligt är ytterligare ett incitament. 

”Dela så mycket information du kan”

Mercuri Urval, som grundades i Sverige 1967, har som alla andra påverkats av pandemin. Men tack vare en tydlig och snabbfotad strategi har företaget kunnat växla upp och nyanställa under krisen. Nyckeln till att behålla engagerade och motiverade medarbetare trots hemarbete, är öppenhet och ökad kommunikation, menar Richard Moore:

– Dela så mycket information du kan med dina anställda. Det är också viktigare än någonsin att ledningen visar självförtroende och en tydlig väg framåt.

Blogg och lyssnargrupper skapar dialog

På Mercuri Urval har både intern och extern information ökat dramatiskt sedan i mars. Richard Moore har bland annat börjat blogga en gång i veckan som ett sätt att nå ut till alla anställda. Han deltar också i betydligt fler lyssnargrupper, virtuella möten, som sammanför anställda för att diskutera ämnen som är viktiga för organisationen.

– Jag försöker vara mycket mer inkluderande i mitt beslutsfattande och dela med mig av mina tankar. Vi har en mycket modern och platt organisation som uppmuntrar till dialog och kreativa idéer.

Modernt ledarskap kräver nätverk

Richard Moore menar att stora idéer realiseras när många gör mindre steg tillsammans. Inkluderande dialoger inspirerar medarbetare att delta och forma framtiden. I sin tur snabbar det på förflyttningen när organisationen måste förändras.

Något av det viktigaste han lärt sig det senaste året är att myten om den ensamma starka ledaren är just en myt.

– Modernt ledarskap innebär att lyssna, ta hjälp av experter, använda ditt team och se vilka i ditt nätverk som kan lyfta dig. Ett brett nätverk kommer framåt att vara högsta prioritet för att lyckas som chef.

Tips: Boka möten utan agenda

Richard Moore har bokat in betydligt fler möten utan agenda det här året.

– Det viktiga småpratet försvinner vid agendastyrda digitala möten. Att diskutera fritt är ett sätt att fånga upp tankar och ge inspiration.

Han menar att pandemin kan ses som ett ”stresstest” för ledare.

– De företag som snabbt kan ställa om och vara relevanta har störst möjligheter att klara sig.  Det är även bra om man kan utveckla en organisation som kan vara flexibel, som kan skala upp eller ned vid behov. 

Exakt analys av företagets behov

Mercuri Urval är idag ett globalt Executive Search och Leadership Advisory bolag med kunder i mer än 60 länder. Företagets arbetsprocess har ett tydligt kvalitetsfokus och är externt certifierad mot ISO 10667–2, som är en global kvalitetsstandard för bedömningstjänster. Mercuri Urvals arbetsprocess är utvecklad för att hitta och matcha de bäst lämpade ledarna för verksamhetsspecifika behov.

Företaget gör en objektiv och vetenskaplig genomgång av vad organisationen behöver, med en exakt analys av kapaciteten hos nuvarande ledning. Vad kan utvecklas? Vem är mest lämplig att leda?

– Rätt ledarskap är avgörande för om ett företag ska lyckas. Framgångsrika organisationer byggs på rätt kompetens och talanger på alla nivåer, avslutar Richard Moore.

Läs mer här om Mercuri Urval 

Fakta Mercuri Urval

• Mercuri Urval grundades i Sverige 1967 och har vuxit till ett världsomspännande företag med kunder i 60 länder.

• Idag är Mercuri Urval en ledande global aktör inom Executive Search, Leadership Aquisition och Leadership Advisory. 

• Målet är att hjälpa organisationer att attrahera rätt ledare som levererar bästa möjliga resultat, samt att hjälpa ledare att bli mer framgångsrika.

• Med hjälp av unika vetenskapliga metoder och expertteam säkerställer Mercuri Urval goda resultat för kunderna.

• Hela 94% av företagets bedömningar är framgångsrika och det placerar Mercuri Urval i den absoluta toppen inom sin bransch.

• Mercuri Urval ägs av en oberoende stiftelse.

 

Mer från Mercuri Urval

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercuri Urval och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera