Innehåll från MediCheckAnnons

Specialistläkaren om allergi: ”Vi kan hjälpa många att må bättre”

Tre av tio vuxna svenskar beräknas ha någon typ av pollenallergi. Vissa kanske inte ens vet om att de är allergiska medan andra inte har en aning om hur de ska hantera besvären.

– Många går runt obehandlade helt i onödan, säger Ulla Nyström, allergolog och specialistläkare inom astma och allergi hos MediCheck.

På Allergikliniken får du hjälp med din allergi – frikort gäller 

Ögonen svider, du känner dig trött och det är tungt att andas. Nästan en tredjedel av alla vuxna i Sverige lider av allergi eller astma – många är underbehandlade och mår sämre än nödvändigt. 

Allra vanligast är besvär med björkpollen och man drabbas då ofta av trötthet, besvär i luftvägarna, rinnsnuva och kliande ögon. Det är lätt att missta allergin för en förkylning om man inte haft problemen tidigare.

– Det finns en viktig skillnad mot förkylning att tänka på: Vid pollenallergi får man inte feber. Har man inte feber men de andra symptomen, framför allt under soliga dagar, är sannolikheten stor att man är allergisk, säger Ulla och fortsätter:

– Generellt har alla allergier ökat de senaste 30 åren och bara för att man inte haft besvär tidigare betyder det inte att man inte kan få det nu. Du kan drabbas även som vuxen. Klåda i ögon, näsa, gom och hörselgångar är också vanligare vid allergi.

”Vi kan hjälpa många att må bättre”

Då många drabbade inte ens vet om att de är allergiska får de inte behandling – men även hos personer med bekräftad allergi möter Ulla Nyström många som medicinerar fel – eller inte alls.

– Det är jättevanligt. Många som haft allergi länge har dåliga erfarenheter av gamla typer av allergitabletter som man blev trött av, det finns även en misstro mot kortisonspray som kan ge näsblödningar. Men den medicinering som finns i dag är snäll och effektiv om man använder den på rätt sätt.

På Allergikliniken och Astmakliniken som ingår i MediCheck, se faktaruta, hjälper Ulla patienterna att komma tillrätta med sina problem.

– Vi går noga igenom symptomen och gör en ordentlig genomgång av situationen. Många kan man hjälpa genom att justera medicineringen. Jag informerar också om det finns möjlighet till allergivaccination.

”Allergi kan utlösa astma om den inte behandlas”

På Astmakliniken kan personer med astma få kontinuerlig vård och behandling. För vissa personer rekommenderas en egen lungfunktionsmätare, en spirometer, som kopplas till en app i mobilen – och patienterna har också möjlighet att få långvariga behandlingsplaner.

– Allergi kan utlösa astma om den inte behandlas, om den sprider sig till de nedre luftvägarna. Har man pollenallergi men symptom också från inflammerade luftvägar såsom hosta och slem eller pip i luftrören ska man absolut vara försiktig så det inte blir värre framåt, säger Ulla och fortsätter:

– I dag finns det för få allergologer runtom i landet så det här är ett bra sätt att erbjuda utredningar och ge rätt behandling. Vi har en del patienter som är utredda tidigare på annat håll, men på MediCheck har vi möjlighet att göra nya undersökningar och sätta diagnos. Gå inte runt med symtom i onödan utan ta tag i din allergi. Då vi är digitala kan vi hjälpa personer i hela landet.

På Allergikliniken får du rätt vård direkt – frikort gäller 

Allergikliniken

• Behandling av bland annat pollenallergi, pälsdjursallergi, matallergier

• Individuell behandlingsplan

• Provtagning och uppföljning vid behov

• Löpande videomöten med specialister vid behov

Astmakliniken

• Regelbundna videomöten med specialister inom astma

• Individuell behandlingsplan

• Behandling av astma

• Monitorering med app för daglig status och rekommendation för behandlingsjustering

 

Mer från MediCheck

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MediCheck och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?