Innehåll från MediCheckAnnons

”En mer jämlik och tillgänglig vård oavsett vart man bor”

Hälften av svenskarna har eller kommer få en kronisk sjukdom under sin livstid – men att snabbt få träffa specialist kan vara krångligt.

MediCheck har lösningen och hjälper patienter att få vård av specialistläkare, utan omvägar, i hela landet.

– Vi bidrar till en mer jämlik och tillgänglig vård oavsett vart man bor i Sverige, säger Kenneth Ilvall, medicinskt ansvarig läkare.

Specialistläkare online – rätt vård utan omvägar 

För personer med långvariga eller kroniska besvär, som till exempel astma, magproblem eller sköldkörtelsjukdomar, är det svårt att få rätt typ av hjälp. Antalet specialister inom primärvården är också relativt få och ojämnt fördelade över landet. Oftast är det krav på remiss – vilket ytterligare komplicerar situationen och drar ut på tiden.

– Många med kroniska sjukdomar har det extra tufft. Eftersom deras egna problem är stora orkar de inte stångas för sin sak, hela tiden. De tas inte på allvar och uppfattas ofta som omständliga. Sjukdomarna är sällan akuta och då prioriteras man inte in den ordinarie vården, berättar läkaren Kenneth Ilvall och fortsätter:

– I glesbygd är det ofta ännu tuffare att få träffa specialist, även om det finns i bygden. I långa loppet får dessa patienter ofta följdsjukdomar och sämre livskvalitet, vilket i slutändan kostar samhället mer resurser. Just hur detta slår på samhället finns det för lite debatt om tycker jag. 

”Gör en stor nytta”

För att råda bot startade Thomas Ehrengren och Christian Tärnholm 2017 upp MediCheck, som erbjuder specialistläkare online. När Ilvall, själv specialist inom allmänmedicin, fick höra om idén hoppade han på – idag ingår över 250 specialister i MediChecks nätverk (se faktaruta).

– Genom att ta ett helhetsansvar för de patienter som behöver en mer kontinuerlig vårdkedja för sina kroniska sjukdomar och besvär fyller vi ett tomrum inom vården. Vi erbjuder en tillgänglighet som, i alla fall just nu, ingen annan aktör kan, säger han och lägger till:

– Största skillnaden mot vanliga vårdcentralen är att man generellt sett får träffa en specialistläkare mycket snabbare, utan att behöva vara på plats fysiskt.

Just MediChecks ambition att göra specialistkompetens mer tillgänglig brinner Ilvall extra för:

– Majoriteten av patienterna bor inte i storstadsområdena, vilket jag tolkar som att vi gör en stor nytta för patientgrupper som annars skulle haft svårt att träffa specialist där de bor. En person i Haparanda kan få exakta samma hjälp som en person i Ystad.

Återför kompetens till vården

Enligt Ilvall fungerar kliniken även som ett sätt att återföra den begränsade specialistkompetensen som finns till primärvården – kompetens som annars skulle gått till spillo:

– Vi tar vara på det faktum att många specialister har tid över från sina vanliga jobb och jobbar extra hos oss, men också att många söker sig till oss för att de anser att vi behövs. En kollega sa till mig förut: ”Jag gör mer nytta här för de patienter som halkar utanför systemet”.

Redan idag har MediCheck 26 digifysiska mottagningar hos en av landets största apoteksaktörer, under året är planen att sjösätta ytterligare 50 mottagningar till runtom i Sverige:

– De flesta patienter som kommer till oss kan vi hjälpa online, med väl underbyggda medicinska råd. I de fall vi behöver komplettera med undersökningar eller prover ger mottagningarna oss möjligheten att göra det i egen regi. Det gör att vi hela tiden finns där patienterna är, oavsett om man ses digitalt eller fysiskt.

Få hjälp av en specialistläkare redan idag 

 

 

Mer från MediCheck

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MediCheck och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?