1515
Innehåll från MälarenergiAnnons

På Energitorget kan företag köpa och sälja solel

Från vänster: Håkan Lindberg, El av Sol Nordic AB, Mathias Hellström, ägare Stäholms Lantbruk, Per Karlsson, vice vd Sparbanken Västra Mälardalen och Fredrik Steen, avdelningschef på Mälarenergi Elhandel.
Från vänster: Håkan Lindberg, El av Sol Nordic AB, Mathias Hellström, ägare Stäholms Lantbruk, Per Karlsson, vice vd Sparbanken Västra Mälardalen och Fredrik Steen, avdelningschef på Mälarenergi Elhandel.

Att installera en solcellsanläggning för att producera egen förnybar el blir allt mer populärt. Alla har dock inte den möjligheten. På Energitorget kan företag köpa solel från andra företag som har egen solelsproduktion.

En av de som köper solel via Mälarenergi Elhandel och Energitorget är Sparbanken Västra Mälardalen.

– Vi har egen solproduktion på taket men det räcker inte till och därför känns den här lösningen fantastisk, säger Per Karlsson, vice vd på Sparbanken Västra Mälardalen.

De köper solel från Stäholm lantbruk och Ferrita som båda finns i deras närområde. Per Karlsson berättar att det är viktigt att handla både lokalt och hållbart för Sparbanken Västra Mälardalen.

EXTERN LÄNK: Läs mer: Närproducerad solel för alla företag. 

Företag får välja elproducent

På Energitorget erbjuds alltså företag i hela Sverige en plats där de kan köpa och sälja solel. Skillnaden mellan Energitorget och ett vanligt elavtal med förnybar el är att man som köpare vet exakt från vem och var elen har producerats. Det fungerar så att företag, lantbrukare eller bostadsrättsföreningar som har stora solcellsanläggningar och själva inte använder all egen solel tar kontakt med Mälarenergi Elhandel. De läggs då upp på producentlistan på webben.

Andra företag som vill köpa solel, som är närproducerad, kan gå in och välja någon eller några av producenterna och reservera solel direkt på webben. Mälarenergi Elhandel hjälper till med det administrativa och ser till att alla avtal tecknas och fylls i rätt.

– Vi ser ett ökat intresse för att leva hållbart och där passar Energitorget in. För oss är det viktigt att satsa på el från hållbara energikällor och vi erbjuder redan alla våra kunder möjlighet att välja förnybar el. Men att koppla ihop köpare och producenter är något alldeles speciellt, säger Fredrik Steen, avdelningschef på Mälarenergi Elhandel.

EXTERN LÄNK: Läs mer: Här är alla producenter på Energitorget.

Får köpa ursprungsgarantier

Elmarknaden är ganska komplex. För att kunna bevisa att man har el från exempelvis en förnybar energikälla har Energimyndigheten satt upp ett system med ursprungsgarantier. Dessa garantier berättar ursprunget på elen som säljs på marknaden. På Energitorget har varje producent tilldelats ett visst antal ursprungsgarantier utifrån sin egen produktion som sedan ett företag alltså kan köpa.

– Vi agerar som en mellanhand och tar hand om den ganska krångliga dokumentationen som krävs, säger Fredrik Steen.

Någon som bekräftar intresset att producera egen solel är Håkan Lindberg på El av Sol Nordic AB.

– Efterfrågan på installation av solpaneler har ökat explosionsartat de senaste åren. Vi jobbar för fullt med både små och stora företag som vill installera solcellsanläggningar. Att producenter nu kan sälja sin solel via Energitorget ser vi som något jättebra, säger Håkan Lindberg, säljare på El av Sol Nordic AB.

Fakta:

Mälarenergi är ett infraserviceföretag inom energi- vatten- och bredbandslösningar. Med hållbara produkter och tjänster bidrar vi ständigt till att minska klimatpåverkan. Energitorget är en del i vårt arbete för en bättre miljö. Hållbarhet ur ett samhällsperspektiv är också viktigt och därför stöttar vi lokala föreningar och evenemang.

 

Mer från Mälarenergi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mälarenergi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?