1515
Annons
Innehåll från Lunds universitetAnnons

Naturen visar vägen mot nya infektionsbehandlingar

Några av deltagarna i forskarteamet vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund. Från vänster: Madelene Å Andersson, Jeremy Chun Hwee Lim, Artur Schmidtchen, Manoj Puthia och Ann-Charlotte Strömdahl.
Några av deltagarna i forskarteamet vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund. Från vänster: Madelene Å Andersson, Jeremy Chun Hwee Lim, Artur Schmidtchen, Manoj Puthia och Ann-Charlotte Strömdahl.

Kroppens egen förmåga att läka sår har varit avgörande för människans överlevnad. Genom att studera kroppens läkeprocess har forskare vid Lunds universitet utvecklat en gel för sårbehandling som både dödar bakterier och dämpar inflammation. Läkemedlet kan få en betydande roll i att minska antibiotikaanvändningen.

Sårinfektioner kan uppstå vid skador eller efter operationer och leda till besvärande komplikationer för patienten. Speciellt hög risk för infektioner har patienter med brännskador eller svårläkta sår som diabetessår. I dag används antibiotika och antiseptiska medel för att förebygga eller behandla infektioner, men den typen av behandlingar är enbart riktad mot bakterierna – inte den skadliga inflammationsprocessen. 

– Dessutom ser vi att problemet med antibiotikaresistenta bakterier ökar. Det är ett allvarligt bekymmer att vi inte kommer kunna effektivt behandla patienter som drabbats av en sårinfektion i framtiden, säger Artur Schmidtchen, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Ny kunskap

I sitt arbete på hudkliniken i Lund möter Artur Schmidtchen det här problemet i vardagen. För att hitta en lösning på problemet har han i ett par decennier forskat på hur kroppens egen läkeprocess går till. 

– Det är vår medfödda immunitet som i tusentals år har hållit oss människor friska och vid liv. Att läka sår är en evolutionärt viktig förmåga, och jag och mina kollegor har låtit oss inspireras av hur kroppen arbetar med den processen, säger han. 

Deras forskning har lett till ny insikt om hur kroppen nyttjar peptider, en typ av proteindelar, för att kontrollera bakterier och samtidigt förhindra uppkomsten av skadlig inflammation vid en infektion.

– Det vi kunde se var att de inte bara dödar bakterierna, utan även blockerar effekten av de gifter som bakterierna släpper ut när de dör och som skapar inflammationen. Det blir ett dubbelt försvar, säger Artur Schmidtchen. 

Här kan du läsa om studien i Science Translational Medicine.

Utvecklar unikt läkemedel

Lundaforskarnas upptäckt har lett till utveckling av en unik sårgel som initialt kommer att testas på brännskador.

– Det här är ett nytt sätt att tänka kring läkemedel. Tidigare skulle varje läkemedel blockera ett enda mål, medan vårt peptid-koncept är multifunktionellt och fungerar på ett naturligt och bredare sätt. Dessutom kan vi rå på de multiresistenta bakterierna där antibiotika går bet, säger Artur Schmidtchen.

Stort erkännande

Målsättningen är att inleda kliniska tester under hösten i samarbete med Lundabolaget Xinnate och förhoppningarna är höga. Projektet finansieras bland annat av Vinnova och Vetenskapsrådet och den senare gav konceptet betyget ”Outstanding”. Dessutom valde den vetenskapliga topptidskriften Science Translational Medicine att låta forskargruppens senaste studie pryda omslaget på årets första nummer.

Vill du veta mer om Xinnates arbete? Läs mer här.

– Det är ett stort erkännande och visar att de verkligen tror på vårt koncept, säger Artur Schmidtchen.

Fakta: 

Antibiotikaresistens ökar globalt, vilket hotar vår förmåga att behandla vanliga infektionssjukdomar eller förebygga infektioner vid exemeplvis kirurgi. WHO kallar den ökande antibiotikaresistensen för ett av de största hoten mot människors hälsa och initierade 2015 en global handlingsplan i syfte att ta fram nya åtgärder och mediciner mot infektioner. 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?