1515
Innehåll från LjusgårdaAnnons

Ljusgårda förser Sverige med svensk sallad – året runt

Foto:Erik Lundgren (bilden till höger)

Trots en inhemsk produktion av frukt och grönt är Sverige på många fronter beroende av import för de varor vi konsumerar. Tack vare stora framsteg inom teknikerna runt inomhusodling kan detta emellertid komma att förändras.

– Med utvecklingen av inomhusodling kan Sverige bli mer självförsörjande, säger Andreas Wilhelmsson, VD för innovativa Ljusgårda. 

I Tibro, ett par mil öster om Skövde, ligger Ljusgårdas toppmoderna inomhusodling, en klimatcertifierad anläggning som kan styra luft, temperatur, ljus och vatten för att skapa perfekta odlingsförhållanden för varje specifik planta. Lokalen huserade tidigare aktörer inom träindustrin, men är nu ombyggd för att producera närodlad, färsk sallad med hjälp av 100 procent förnybara energikällor. 

– Vi har kombinerat Skaraborgsområdets stora styrkor – tillverkande industrier och anrikt jordbruk, för att kunna erbjuda goda och nyttiga grönsaker året om. Vårt primära fokus är naturligtvis att leverera grödor av högsta kvalitet; därför använder vi inga som helst bekämpningsmedel. Då inga skadedjur kan komma in i anläggningen behövs inte det, förklarar Andreas.

Odlas direkt i vatten

Odlingen sker direkt i vatten, i ett cirkulärt vattensystem. Systemet möjliggör för Ljusgårda att noggrant övervaka mixen av mineraler och näringsämnen.

– De grödor vi konsumerar idag innehåller färre näringsämnen i form av vitaminer och mineraler än vad de gjorde för 50 år sedan. Det beror på att det globala jordbruket har skiftat fokus från näringsinnehåll till hög avkastning och för att produkterna skall hålla genom långa transporter, men tack vare vår optimerade odlingsmiljö kan vi säkerställa en hög kvalitet och högt näringsinnehåll. 

Starkt kvalitets- och miljöfokus

Eftersom grödorna närodlas och anpassas för bästa smak och näring, snarare än långa transporter, bidrar Ljusgårdas verksamhet dessutom till att kraftigt minska koldioxidutsläppen förknippade med livsmedelstransporter. Företagets kvalitets- och miljöfokus slutar dock inte där. 

– Paradoxalt nog använder vi inom vår hydroponiska odling mer än 90 procent mindre vatten än i traditionell odling. Det beror på att vi bara ger plantorna det de behöver, sedan återvinner vi både vatten och näring och låter det cirkulera tillbaka till plantorna. Samtidigt använder vi oss av modern LED-teknik som ger perfekta ljusförhållanden för varje planta, något som i sin tur effektiviserar vår energianvändning. Vi kan med hjälp av denna teknik styra det ljusspektrum som lamporna avger, vilket gör att vi tex. kan kontrollera och påverkar plantas smak, färg och näringsinnehåll. 

Vill driva förändring

Medan odlingarna både uppfyller och överstiger minimikraven för ekologisk odling räknas emellertid inte hydroponiska odlingar in i vad som avses vara ekologiskt jordbruk, bland annat på grund av att de inte odlar i jord. Detta till trots är Ljusgårdas verksamhet både klimatcertifierad och har stöd från Europeiska Jordbruksfonden i sitt arbete mot att skapa ett klimatsmart, effektivt och modernt sätt att odla lokalproducerade grödor av högsta kvalitet. 

– Lokalodlade, riktigt färska grönsaker ger både bättre smak och bättre näringsinnehåll. Det är en förändring vi tycker är värd att driva, avslutar Andreas.

Läs mer om Ljusgårdas verksamhet här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ljusgårda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?